2016. március 22., kedd

Csodaszép Magyarország 96. Pankasz

Harangláb 


Pankasz 

A 250 éves harangláb tövében

A település Szentgotthárdtól délkeletre 30 km-re fekszik, Őriszentpéter (6 km) és Zalalövő (7 km) között.
Vas vármegye 1898-ban kiadott monográfiájában "Pankasz ősnemes őrségi község, 90 házzal és 470 legnagyobb részben ev. ref. vallású, magyar lakossal. Postája Őri-Szt.-Péter, távírója Körmend. A község határában téglagyár van. Földesurai a Batthyány grófok voltak." Vonattal elérhető a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonalon.

Vasútállomás

A Zala völgyében fekvő, Őriszentpéterhez közeli vasi község leglátványosabb műemléke az 1755-ben felállított Zsindelyes tetejű harangláb.
A vidéken talán ez a legszebb épségben megmaradt ilyen jellegű építmény.
Bár a harang kötele szabadon lóg, az utazót tábla figyelmezteti arra, hogy ok nélkül ne húzza meg azt.
A bronzból öntött harang ugyanis lélekharang, vagyis azt a helyiek csak temetéskor kongatják meg.


Kovácsműhely
Nevezetessége még a 19. századi kovácsműhely, melyet egy boronafalú régi pince anyagából építettek. Az egykori kovácsműhelyek eszközei, berendezése látható benne. Az egyhelyiséges épület nyitott előterű. Benne működőképes kovácsműhely berendezése látható.
Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény
Helytörténeti Múzeum
 

Az 1885-ben épült egykori iskolában kialakított néprajzi gyűjteményben több szalmából font terménytároló edény, kópic is látható, az egyik ácsolt láda 1780-ban készült, de van itt egy 1838-as öreg szövőszék is. A kis múzeum létrehozása Kováts Béla (1922-1994) tanítónak köszönhető, aki tanítványaival együtt összegyűjtötte a faluban még fellelhető régi tárgyakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése