2016. március 20., vasárnap

Csodaszép Magyarország 95. Őriszentpéter

Református templom 


Őriszentpéter

A déli védvonal központja

A település az Őrség dombjain terül el. Kelet felé végigfolyik rajta a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered.
A város szeres elrendezésű, kilenc szerből áll. A központi magot a Zala folyó déli partján lévő Városszer és Baksaszer, valamint az északi oldalon fekvő Alszer adja. Jelentősek továbbá az ettől nyugatra fekvő Kovácsszer, Siskaszer, Templomszer, Keserűszer és Galambszer (ez utóbbi szintén a Zala déli partján).
Az egykori, kilenc szerből álló település egy része mára teljesen egybeépült, mi több, kiépült városközpont fogadja az Őriszentpéterre látogatót.
Hársfa fogadó

A faluba Szalafő felől érkező rögtön egy műemlékre bukkan: az Árpád-korban emelt, egyhajós, magas tornyú templom a vidékre jellemzően erődként is oltalmazta a híveket – mivel az Őrségre nem volt jellemző a kővár.
A falu – amely  a honfoglalás korában a határ-és védősáv centrumában volt – napjainkban kedvelt üdülőhely, kirándulások kiindulópontja, továbbá a 2002-ben létrehozott Őrségi Nemzeti Park  központja.
Őriszentpéter, Vasútállomás

1980-ban megszűnt az őrségi vasútvonal, majd a 2000-ben átadott Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal újra a vérkeringésbe kapcsolta a települést, összekötve azt Szlovéniával, Budapesttel és Zalaegerszeggel.
Rendszeres kapcsolatban van Zalaegerszeggel, Zalalövővel és Őrihodossal. A vasútállomást a város déli oldalán, új helyen építették fel.
A városi rangot 2005-ben kapta meg.
A művelődési házban a tájegységre jellemző néprajzi kiállítás fogadja a látogatókat.
Az egykori szerek közt kirándulva több megmaradt régi épület áll még.
Keserűszeren a 15. számú ház a fekvő boronafalas építkezés szép példája, de rakott kéménye is igazi ritkaság.
A 10. szám alatt a 19. század végén emelt kódisállásos épület érdemel figyelmet (téglából épült ház, ahol a konyha elé kis háromszög alakú tornácot, úgynevezett kódisállást emeltek).
A Templomszer portáit nézegetve több helyen is látni kerekes kutakat rejtő ún. kútházakat.
A helyi patakon átkelve Siska-  és  Kovácsszeren is érdemes a régi portákat szemügyre venni.
(28, 33, 45, 78. számú házak).

Őriszentpéter látnivalói
Árpád-kori római katolikus templom
A román kori Szent Péter templom 1230 körül épülhetett, a gótikus bővítést pedig a XIV-XV. században kapta. Különösen figyelemre méltó a bélletes kapuzat. A belső festés XVII. századi kora barokk munka..
Őrségi Nemzeti Park

A templomot 1550 táján erődítménnyé alakították, bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Ennek nyomai ma is jól látszanak.

Téglaégető

 

Téglaégető

Az Árpád-kori templom közelében található a középkori téglaégető. A XV. századi téglaégetőhely maradványait az 1980-as években tárták fel. Föléje védőépületet emeltek, de szabadon látogatható.
Református templom

A késő barokk stílusú templom 1790 körül, a türelmi rendelet után épült. Az orgonaház és a szószék szintén XVIII. századi, de népies copf stílusú munka.
Szikszai Edit Helytörténeti Gyűjtemény

Az őriszentpéteri művelődési ház emeletén alakították ki az őrségi tanárnő, Szikszai Edit gyűjteményéből rendezett kiállítást.



Néprajzi gyűjtemény



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése