2016. március 6., vasárnap

Csodaszép Magyarország 89.

Evangélikus templom


Kissomlyó

Hangulatos borospincék
Kissomlyó község Vas megyében, a Kis-Somlyó hegy déli lábánál fekszik, a 8-as és a 84. számú főközlekedési út kereszteződése (3,5 km) közelében.
A Dél-Kemenesalja egyik legszebb falva derűs nyugalmat árasztó természeti környezetben várja az ideérkezőket.
A legenda szerint, amikor  IV. Béla 1241-ben a tatárok elől menekült, a Kis-Somlyó-hegyen  pihent meg egy időre.  Azóta azt a helyet  KIRÁLYSZIKLÁNAK hívják.

Királyszikla

A lovaglás kedvelőit  Lovasiskola várja, de a vendégek hintóval is  bejárhatják a környéket.
Bár Kissomlyó az evangélikus és katolikus templom kivételével nem rendelkezik kiemelt műemlékkel, környezetében számos érdeklődésre méltán számot tartó emlékhely és múzeum található, így Dukai Takách Judit és Berzsenyi Dániel szülőháza.
Berzsenyi Dániel (neje Takách Zsuzsanna unokanénje volt T. Juditnak) dicsérően ír róla Kazinczy Ferenchez 1817. február 27-én kelt levelében.
Dukai Takách Judit Dukán született, ami Kissomlyó mellett van. (Költői nevén:  Malvina)
 Mind emellett a faluban található még két emlékmű és egy könyvtár. A Kis-Somlyó hegy tetején több ma már nem működő kőfejtő található. Az egyik ilyen, a "kráter" mely méretével lehengerlő látványt nyújt s minden nyáron szerveznek itt a fiatalok egy "Rák-Fesztivál" nevű koncertnapot.
A településen kulturális egyesület működik Síkmosoly néven.

Sétakocsikázás

Bátran kijelenthetjük: Kissomlyó igazán szerethető kis település. Nincs nagy átmenő forgalma, hiszen a 84-es főút a falutól csak pár száz méterre halad. Aki ide betéved, okkal teszi, s ha már teszi, egész biztos, hogy nem bánja meg.
Kanyargó kis utcák, kisbolt, kocsma, hegy, szőlő. Ez persze sok falura elmondható lenne, de a hangulata, valahogy azonnal rabul ejt. „Pedig nincs itt semmi” - hallottuk egy itt lakótól. Dehogy nincs, igaz, tényleg nem kézzel fogható.
Ahogy a falatnyi községet járjuk egyre jobban elfelejtjük a városi pezsgő pillanatokat. Nem, egyáltalán nem hiányzik. A faluban eltöltött pár óra alatt arra a következtetésre jutottunk, hogy itt bizony ebben a nyugalomban rejtőzhet az energia.

Disznóölés
Szőlőprés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése