2016. március 10., csütörtök

Csodaszép Magyarország 91.

A Kastély 


Körmend

A Batthyányak birtokán

Nevének eredete: Egy 1238. évi oklevél említi legkorábbról Villa Curmend terra regist, vagyis Körmend falut, mely akkor királyi birtok volt. Neve a csagataj türk Kärmän - vár, illetve erődített vízi átkelőhely értelmű szóból eredeztethető.

A 8-as főút mentén, a Rába két partján elterülő Körmendet az Őrség kapujának is nevezik.
A várostól nem messze délre húzódik az  Őrségi Nemzeti Park határa is.
A több, mint tízezer lelket számláló városba Vasvár felől érkezve azonnal műemlékekkel találkozik az utazó:   az út baloldalán gyönyörű védett park közepén áll a Batthyány- Strattman-kastély.
a 17. században emelt úri lak egy középkori erődítés maradványaira épült, homlokzatát a 18. században barokk stílusban  alakították át.
A kastély parkjában növényritkaságok pompáznak.
A főépületben található a Dr Battyány-Strattmann László Múzeum, amelynek tárlatai Körmend és környékének történelmét és a vidéken feltárt régészeti leleteket, valamint a boldoggá avatott szemorvos életét mutatják be.
Szemben a Múzeummal, a Szabadság-tér másik oldalán a bíróság szecessziós épülete hívja fel magára a figyelmet.
A mellette induló kis utca vezet a római katolikus templomhoz, amelynek késő gótikus alapjai 16. századiak.
Előtte áll Szent István és Gizella királyné bronzszobra.
A városban színvonalas szálláshelyek várják a turistákat.
A város mellett folyó Rábán lehetőség nyílik a vízitúrázásra.

Kossuth szobor

A kastély parkjában több szép kőris, gyertyán, kocsányos tölgy és juhar áll a    díszkertben. A leghíresebb egyed azonban kétség kívül az a juharlevelű platán, amelynek kora 200 évre tehető, magassága 35, kerülete 8, koronaátmérője pedig 45 méter.

Vas megye máig egyedüli egész alakos Kossuth Lajos-szobra a körmendi, amely a bírósággal  és a Batthyány-kastéllyal szemközt áll.
Érdekesség, hogy Horvay János bronzszobrának 1907-es avatásakor a híres politikus fia ,
Kossuth Ferenc is jelen volt.

A főépület előtt áll Batthyány-Strattmann László szobra, aki szemészorvos volt, s élete során sokszor segített szemműtéteivel a szegény embereken.
Áldozatos élete és orvosi tevékenysége alapján  2003-ban a pápa boldoggá avatta.

A körmendi Cipőmúzeum igazi kurióziumokat rejt.
A régi lábbelik közt olyan ritkaságokat fedezhet fel a látogató, mint a kínai nők elnyomorított lábára készített selyemtipegő, egy perzsa gyöngyház berakásos  fapapucs, vagy Sisi királyné selyemmel szegett báli szaténcipője és Jászai Mari báli topánja.
Mindezek mellett a vendégek egy korhűen berendezett műhelyben megismerhetik a cipőkészítés fázisait, illetve ősi szerszámait s megtekinthetik azokat a több, mint 100 éves folyóiratokat is, amelyekből annak idején a hölgyek megtudhatták, hogy milyen az aktuális
(cipő-) divat.
Itt született 1956. június 8-án Besenyei Péter műrepülő világbajnok.

Körmend Vasútállomás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése