2015. október 5., hétfő

Csodaszép Magyarország 13.

                                                           Tök, védett pincesor



    13. Tök (település)

A budai és pilisi hegyvidék kistelepülését a négy tiszta magyar falu egyikeként tartják számon, amely elkerülte a betelepítéseket.

A település és környéke az itt talált leletek szerint már a római korban is lakott hely volt. A Tök melletti Rossz tónál még ma is látható az a kétlyukú rómaiak által épített híd, és az általuk duzzasztott tó gátmaradványai. Ezen a hídon haladt át a "Nagy út"-nak nevezett római út, melynek egyes szakaszain a kőburkolat még ma is látható.
Oklevélben először 1467-ben említették, majd a török kori adójegyzékekben is szerepelt. A török megszállást sikerült átvészelnie, lakossága teljes egészében református keresztény maradt. Lakóinak száma az utóbbi 200 évben alig változott
Tök-i jellegzetességek:
A község védett pincesorral büszkélkedhet. 
Érdemes megkóstolni a helyi gazdák ízletes borait is a Szőlőhegyi Bormúzeum környékén.
Híres a község nevéhez illő tökös-mákos rétes valamint a töki pompos, ami nem más, mint kenyérlángos szalonnás, hagymás feltéttel.

Tökös-mákos rétes
  • 1 db kisebb sonka formájú sütőtök
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • kevés tört szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg darált mák
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag 8 lapos kézikészítésû
  • réteslap

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozunk és kimagozunk, káposztareszelőn lereszeljük, és a többi hozzávalóval (cukor, citromhéj, fahéj, szegfűszeg, mazsola, mák, citromlé) keveréket készítünk.
2 db réteslapot konyharuhára kiterítünk, megzsírozzuk, és rászórjuk a keverék 1/4 részét. Lazán felsodorjuk, a tetejét is zsírral megkenjük. Ugyanígy készítjük a másik 3 rudat is, és szép pirosra sütjük.

Töki pompos:  kenyérlángos szalonnás, hagymás feltéttel.
Alapanyaga:
 liszt, burgonya, élesztő, tejföl, fokhagyma, lilahagyma, szalonna, füstölt virsli.

 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése