2016. február 22., hétfő

Csodaszép Magyarország 82.

Ikervár, Templom


Ikervár

A Rába ereje

A Rába két partján emelt várakról kapta a nevét.
Szombathelytől 25 km-re keletre, a Rába folyó bal partján fekszik Ikervár, amelynek nevezetességei közül az élre kívánkozik az Ybl Miklós által neoreneszánsz stílusban tervezett BATTHYÁNY-KASTÉLY.
A községhez közel a Rába és a Herpenyő patak árterében őskori földvár állt, melynek közelében római kori téglák és edénytöredékek kerültek elő.
A Fazék dombtól keletre a Herpenyő mellett szintén római épületek maradványai figyelhetők meg.
Rákóczi-szabadságharc alatt Heister tábornok foglalta el a települést. Ikervárt a Batthyányak 1780 körül vásárolták meg, a kastélyt a 18. század végén gr. Batthyány József hercegprímás építtette fel. Ezután a család kedvelt tartózkodási helye lett, ahol gr. Batthyány Lajos miniszterelnök gyermekkorát töltötte.
A kastély parkja – bár az idők folyamán a területe csökkent – műemléki védettséget élvez.
Ám a község dicsekedhet egy igazi kuriózummal is.


Vízierőmű
1896-ban Ikerváron kezdték építeni az ország első vízerőművét, amely 1900-tól napjainkig termel áramot. Érdekesség, hogy Ikervár volt az első villamosított falu Magyarországon, mintegy 50 évvel megelőzve korát
A Rábán épített Vízierőmű  ipari műemlék még ma is termel áramot.
Az itt nyert villamos energia működtette azokat a villamos-szerelvényeket, amelyek valaha
Szombathely utcáit járták.



Gróf Batthányi Lajos szobra
Gróf Batthyány Lajos 1831-től élt Ikerváron.
1848. június 23-án Ikervár lakossága Sárvár mezővárossal karöltve országgyűlési képviselővé választotta.
Ikervár ékessége gróf Batthyány Lajos szobra, - Bory Jenő alkotása, sokáig Magyarország egyetlen egész alakos Batthyány szobra – melyet közadakozásból állíttatott Ikervár lakossága. Az emlékművet 1913. október 12-én leplezték le. 

2010-ben kezdődött a szélfarm létesítése a település területén, amelynek keretében közel 17 db torony felállítása tervezett.


Szélerőmű park

Látnivalók:

A Póka dombon állt egykori várat feltárták, sáncainak csekély maradványai láthatók a község déli részével átellenben a Rába bal partján (Pókadombi képek).
A Fazekasdombon állt egykori vár dombját elhordták, maradványai nincsenek.
A Batthyány-kastély 18. századi eredetű, 1847-ben Pollack Ágoston és Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban építették át.
Előtte áll gr. Batthyány Lajos 1913-ban készült, (első) teljes alakos szobra.
Római katolikus, Szent Györgynek szentelt temploma a 15. században épült, a 18. század végén barokk stílusban átépítették.
A Rába folyó, abból leválasztott tavaival (pl. Patkó-tó) és a műcsatorna, amelyek kiváló horgászási és pihenési lehetőséget biztosítanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése