2016. február 14., vasárnap

Csodaszép Magyarország 78.

Evangélikus templom







Katolikus templom












Uraiújfalu

Kastélyok falva

Sárvártól Északra Celldömölkön át vezet az új Uraiújfalura, amely – sok környékbeli településhez hasonlóan – három kisebb faluból olvadt össze az idők folyamán.
Uraiújfalu már a rómaiak idejében is lakott hely volt. Ezt bizonyítják a faluvégén, a Kőris-menti kavicsgödörben talált épületmaradványok. A rómaiak idejéből, illetve a népvándorlás korából használati tárgyak (agyagedények, olajmécses, bronz karperec, borostyánkő- nyakék), és ékszerek (bronz karperecek, borostyánkő nyakékek) kerültek elő.
Dr. Keszei Pál "Terra Jaak" c. tanulmányából megállapítható, hogy a község eredete a honfoglalás idejére nyúlik vissza. Legősibb községnév Uraj, későbbiek Ujfalu, Szentivánfa. Urajt a magyarok első szálláshelyei között említhetjük. "Uraj" név mai formája "úré", jelentése: "ami az úré", azaz az úr birtoka. Ez a jelentés azt mutatja, hogy községünk ősi tulajdonosa egy törzsfő, egy nemzetségfő, vagy egy rangos családfő lehetett. Azonban az nem állapítható meg, hogy Uraj esetleg Koppány, vagy valamelyik törzsfő birtoka volt-e. Uraj község mindenesetre már a Jákok megjelenése előtt létezett, valamint alapítója nem a Jákok közül került ki.
Megközelíthető közúton a 86-os főútról  Répcelak vagy Vasegerszeg felől egy mellékúton, illetve a 84-es főútról Rábapaty vagy Zsédeny felől, Jákfán keresztül.
Szintén egy alsóbbrendű úton közelíthető meg Celldömölkről, Ostffyasszonyfán keresztül.
A közúti tömegközlekedést a Vasi Volán Zrt. autóbuszai végzik.
Vasútvonal nem vezet át a településen. A legközelebbi vasútállomás a kb. 5 km-re lévő Vasegerszeg, a MÁV   Hegyeshalom-Csorna-Szombathely közötti vonalán.

Jelentős műemléke a 13. századi KATOLIKUS TEMPLOMA, amelynek belső falain középkori, 14. századi freskótöredékek láthatók.
A csendes községben található a BEZERÉDY-  és az OKOLCSÁNYI-KASTÉLY, valamint a falu 18. század végi barokk evangélikus templomától nem messze a NAGY-KÚRIA.
A faluból származó költő-politikus, Szelestey László (1821-75) szülőházára emléktábla hívja fel a figyelmet.
EVANGÉLIKUS  templom: 1784-ben épült, barokk stílusban.
NAGY-KÚRIA  (Ajkay-kastély): 1790 körül épült, késő barokk stílusban. Később (a 19. század második felében) romantikus stílusban átépítették. 1977-1980 között felújították.
Római katolikus (Jézus Szíve-) templom.
Hősi emlékmű.
Emlékoszlop.
Szelestey-ház.
Fígedy-ház.
Hetyéssy-kastély.
Bezerédy-kastély
Millenniumi kereszt.
Szentivánfai római katolikus (Keresztelő Szent János-) templom: Eredetileg a 14. században épült, gótikus stílusban. Később (1770 körül) barokk stílusban átépítették. Oltárképét Dorfmeister István festette.

Szelestey ház


2014-ben adták át a felújított baromfikeltető üzemet.
A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt keltetőüzem kapacitása évi 32 millió naposcsibe.
Kb. 40 évvel ezelőtt sokszor jártam Uraiújfalun naposcsibéket vásárolni, mégpedig hímeket, kakasokat, amiket akkor még a japánok módszere szerint válogattak ki manuálisan a japánok által kiképzett magyar szakemberek.  Igaz, hogy ezek nem tojtak, de finom húsuk volt és olcsóbban lehetett megvenni őket.
Ma már ez a művelet gépekkel történik.
A csibék nemének megállapítása igen fontos a tenyésztők számára: a nőstényeket arra szánják, hogy tojásokat tojjanak, a hímek egy részét viszont a húsukért tartják.

Tojásellenőrző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése