2016. február 8., hétfő

Csodaszép Magyarország 75.

Szent Anna templom, Bozsok
Bozsok

Ahol Mátyás király is szívesen időzött.

A Kőszegi-hegység déli lábánál, az Arany-patak mentén fekszik. Területének északnyugati részét a hegyeket borító erdő alkotja. Ide tartozik a Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa, az Írott-kő is. A hegyek lábánál szőlők és gyümölcsösök találhatók, míg a délkeleti rész mezőgazdasági terület.

A kelták idején a község területe a közeli Szent Vid várához tartozott. A Sibrik-kastély helyén egy római castrumot sejtenek a történészek, mely az egykori vízvezeték őrzését is ellátta. A római korban innen vezették a vizet a tartományi székhelyre Savaria városába.

A falu 1277-es első említésekor még Villa Bosuk néven szerepelt.
A Sibrikek 1614-ben épült kastélya a település mellett szép környezetben található.
A késő reneszánsz stílusban emelt épület ma  KASTÉLYSZÁLLÓ.
A kastély ma is üdülőként működik, 7 hektáros szép parkja védett.
1532-ben Kőszeg várának ostromakor a környező falvakkal együtt Bozsokot is elpusztították és az teljesen elnéptelenedett. Az elpusztított lakosság helyére német és horvát nyelvű népek települtek.
A falu két kastélya közül a déli részen fekvő a Batthyányiaké, az északi a Sibrikeké volt. A Batthyány kastélyban 1698-ban II. Rákóczi Ferenc is vendégeskedett. 1708-ban itt volt Esterházy Antal kuruc generális főhadiszállása.
1813-ban még I. Ferenc császár is vendégeskedett benne.
A Batthyány kastély romokban áll, de falai helyenként még emeletnyi magasságban állnak.
 A templom közelében álló toronyromokat kolostorromnak is tartják, azonban a középkori toronyrom egy régi castellum északnyugati megmaradt sarka. 1603-ban Sibrik Máté ősi kastélyaként említik a tornyot, 1616-ban már csak mint romot említik. Látogatható a Rákóczi utca 24. udvarán keresztül. Műemléki védelem alatt áll.
A falu a 19. század végére teljesen elmagyarosodott. 1910-ben 706 magyar lakosa volt, Vas vármegye Kőszegi járásához tartozott.
1984-ben a Sibrik-várban forgatták a Különös házasság című magyar filmet.



Sibrik Kastély, Bozsok
A parkkal körülölet, csobogó patakkal határolt szálló eszményi helyszín a kikapcsolódásra.
Sajátos természeti látnivalói a Széleskő, az Asztalkő és a Kalapos-kő (587 m) nevű sziklaalakzatok, melyek magányosan állnak az erdő borította hegygerincen
A rendkívüli adottságokkal, csendes környezettel megáldott faluban a legenda szerint Mátyás király is gyakran és szívesen időzött.
A  Határmenti Vigadó az osztrák határtól 300 méterre a bozsoki szőlőhegyen helyezkedik el. Az igazán patináns, magyaros csárda közvetlenül az erdő szomszédságában panorámás, 120 férőhelyes teraszával páratlan élményt nyújt az ide látogató vendégeknek.
Határmenti Vigadó
Érdemes felkeresni a  Bozsoki Vendégházat az Írottkő Natúrparkban, az osztrák határtól egy kilométerre, a túra és kerékpárutak csomópontjában.
Az Ír Pub jellegű étterem  nemzetközi jellegű ételkülönlegességekkel várja a vendégeket.
A mellette levő turista-útvonalon, rövid erdei sétával megközelíthető a község nevezetessége a Kalapos-kő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése