2015. december 23., szerda

Csodaszép Magyarország 52.

Katolikus templom 


Osli

Magyarország északnyugati részén,.a Hanság déli peremén helyezkedik el.
Vasútvonal nem halad el a település mellett, a legközelebbi vasútállomás Kapuváron van.
Legkönnyebben közúton közelíthető meg. A legközelebbi főútvonal a 85-ös. Az autóbusz közlekedés jónak mondható, rendszeresen indulnak járatok Kapuvár irányába, ahova 1978 végéig kisvasúti összeköttetéssel is rendelkezett.
A település nevét a besenyő eredetű Osl nemzetségtől kapta. 1230-ból maradt fenn első írásos említése "Villa Osl" alakban.
Az itt élő emberek életét a Hanság lápvilága határozta meg. Egyszerre biztosított táplálékot, menedéket, de ugyanakkor akadályt is jelentett a termőföldért folytatott harcban.
1906-ig a babóti, 1906 és 1926 között a szárföldi körjegyzőséghez tartozott. 1926-ban felépült a községháza és a következő évben önálló községgé vált. 1950-től önálló tanácsú község.
Látnivalók:
A római katolikus templom és a
Kálvária.
Ruhát váltó Szűz Mária.
A Kapuvártól északra fekvő, besenyő eredetű Osl nemzetség egykori szálláshelyéül szolgáló kis falucska asszonyai mintegy száz esztendeje öltöztetik a takarosan felújított kis barokk templom szentélyében álló  Mária-szobrot.

Mária szobor
Kanizsai János prímás, esztergomi érsek, Kapuvár ura 1390-ben a Szűz Mária tiszteletére kápolnát építtetett, amelybe egy Mária-képet helyezett. A hagyomány szerint már ez előtt a kép előtt is sok csodás gyógyulás történt, amelynek hírére a Rábaköz népe nagy számban kereste fel a  kegyhelyet.
    Esterházy Pál nádor 1644-ben romjaiból újjáépíttette és 1690-ben kismartoni várából odavitette a máig meglévő Mária-szobrot.
Ő maga így ír erről:    A' mely Kép pedig az Oltáron vagyon, asztatt Kis-Marton várábul vitettem oda, Isten, 's a' Boldogságos Szűz tisztességére, a' Körösztyén híveknek pedig lölki vigasztalására, mely faragtatott a' mint reá van írva, az Ezer hatszáz negyedik Esztendőben." Ezt a kegyszobor hátán lévő latin nyelvű felírás is megörökíti.

A szobor Szűzanyának száznál is több viselete van, amelyet a falubeli asszonyok készítettek számára.
Osli legfőbb nevezetessége, hogy évszázadok óta a Rábaköz ismert Mária kegyhelye és búcsújáró helye.

Osli nevezetes még a határában álló Eszterházy-Madárvártáról, ahol a kiállítótermekben több száz kitömött madárfaj és preparált rovar tekinthető meg.
Az Osli és Bősárkány között félúton, az útról letérve, a "Csíkos" égeres közelében található az Esterházy Madárvárta. Az épületet herceg Esterházy Pál bocsátotta 1930-ban a Magyar Ornitológusok Szövetségének rendelkezésére. A madártani kutatások mellett, azóta is folyamatosan a terület állat- és növényvilágával foglalkozó vizsgálatoknak és a természetvédelemnek egyik külső bázishelye. A kiállítás a Hanság rendkívül gazdag madár- és rovarvilágából ad ízelítőt az érdeklődőknek. Az emeleti kiállító helyiségekben található több száz madár- és rovarpreparátum nemcsak látnivalóul, hanem a természetismerettel, környezeti neveléssel foglalkozó oktatóknak is hasznos bemutatóhelyként szolgál. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Eszterházy-Madárvárta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése