2015. december 31., csütörtök

Csodaszép Magyarország 55.

Dőry-Kastély


Mihályi

Csorna és Kapuvár között – egy lefelé fordított háromszög csúcsában - fekszik Mihályi.
Magyarország északnyugati részén, a Kisalföldön, a Rábaközben a Kis-Rába két oldalán fekszik. Soprontól keletre 50 km-re, Kapuvártól délre 10 km távolságra, a Kapuvár-Celldömölk fő közlekedési út mentén.
Vasútállomással nem rendelkezik, közúton azonban könnyen megközelíthető. Az autóbusz-közlekedés jó, rendszeresen indulnak járatok Csorna, valamint Kapuvár irányába.

A Korona utcában egy Kis-Rába patak partján, hangulatos park közepén áll a romantikus stílusú   Dőry-kastély, amely ma szálloda.
Az épület előtt kopjafa jelzi, hogy – a helyiek szerint – a második világháborúban a menekülő
nyilasok hol ásták el a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket tartalmazó vasládát.
A vitatott hagyomány szerint viszont 1440-ben Erzsébet királyné Ulászló elől menekülve Mihályiban szállt meg és a Visegrádról elrabolt koronát egy odvas fűzfába rejtette el.
A fűzfa helyét jelzi a kopjafa.
A falu Árpád-kori település.
Első okleveles említése 1198-ból származik. Ekkor Imre király Csák Ugrin győri püspöknek adományozza a felségsértés bűnébe esett Pál soproni várjobbágy Mihályi nevű birtokát.

A falu történetéhez tartozik, hogy a lakosok számára munkalehetőséget az ipar területén hosszú időn keresztül a szénsavgyár kínált.
1935-ben kőolaj és földgáz után kutatva próbafúrásokat végeztek. Ennek során 1600 m mélyről 75 bar nyomású természetes szén-dioxid tört felszínre. Erre alapozva a Magyar-Amerikai Olajipari Rt 1938-ban kísérleti jellegű üzemet hozott létre, amit 1946-ban tovább korszerűsített. Az államosítás után egy ideig bővítették, majd 1982-ben Mihályiban megszüntették a szén-dioxid kitermelését.
Mihályi büszkeségei a fasorok: eperfasor, hársfasor és platánsor húzódik a falu három fő utcáján.
Híresek a mihályi százados platánok is. A legidősebb az óvoda udvarán terpeszkedő két-háromszáz éves óriásplatán. Az iskola udvarán, a sportpálya mellett és a kastélyparkban is áll egy-egy 100-150 éves platán.
A falu látnivalói közül kiemelkedik a Dőry kastély.  Az 1500-as években épült.
A szentháromság templom. A háromajtós, egytornyos templom tornyának érdekessége a toronysisak sarkain álló négy főangyal szobra.





Szentháromság Templom

Evangélikus templom.  Az eredetileg evangélikus iskolaként működő épületet 1989-90-ben felújították, és ekkor alakították át templommá.
Aki Mihályiba vetődik, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy betekintsen egy eredeti állapotában megőrzött, rábaközi parasztházba.
1913-ban épült a tornácos családi ház és gazdasági melléképületei. Tulajdonosa szüleitől örökölte, családja megőrizte és minden utazónak bemutatja.
A templom és a kastély mellett továbbhaladva megtalálhatják az idelátogatók az egykori apácazárda épületét, a mai általános iskolát.
Az akkori birtokos család cselédházában alapította meg a falu első iskoláját 1887-ben Barthodeiszky Klementina. Első tanítói klarissza rendi apácák voltak.
A kastélyról :
A falu közepén, négy utca találkozásánál áll a műemlék kastély, amely 1860 táján Jobaházi Dőry Miklós tulajdonába került. Az utcára néző homlokzat közepén az ő kőbe faragott címerük látható.
 A kerítés kapuján belépve érdemes először megkerülni az épületet, mert a hátsó oldalán egészen más kép fogadja a látogatót. Ott két kerek saroktorony zárja a kastélyt, a köztük levő falak egyszerű formája elárulja az épület jóval korábbi eredetét. Ez a kastély 1550-1560 körül épült, a falu birtokosa, Ládonyi Demeter lakóhelyének.
 Ekkor az épület mind a négy sarkán kerek torony állt.
Mihályi iskoléa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése