2015. december 6., vasárnap

Csodaszép Magyarország 44.

Szent Kelemen templom


Lipót

Lipót község az ezerarcú, folyóágak szabdalta Szigetköz szívében fekvő vadregényes település. Értékei páratlanok. A Duna közelsége, a táj természeti ...
Önálló község a Szigetköz közepén, a Duna jobb partján.
Gyógyvíz a szigeten.
A nyelvtudomány, valamint a helytörténészek egybehangzó véleménye szerint a falu egy Lipót nevű személyről neveztetett el, aki a település egykori birtokosa volt.
Haller János szerint Lipoldt mosoni polgárnak IV. Béla 1264-ben adományozta a területet; tény viszont, hogy neve 1237 táján „Lypoldt” formában előfordul már egy oklevélben – sőt egyes kutatók egy 1216. évi említést is ismerni vélnek. A 14-15. századból több okleveles említése is ismert: 1377-ben például „Lypolthfalva” néven a Héderváry-család birtokaként említik.
Lipót község három helyéről tudunk:
a legrégibb falu emlékét a „Falu-sziget” dűlőnév őrzi a mai főág túlsó partján;
a második falu a mai nagy holtág zugában volt, a Macska-sziget dűlő környékén, itt kerültek elő a régi templom, valamint a házak maradványai;
míg a harmadik telephely a mai falu, a pusztítások miatt többször újjáépítve.

A 2200 méter mélyről feltörő 65 Celsius-fokos vize táplálja a helyi termálfürdőt.
Látványossága a Hévizi-tóhoz hasonlatos, tündérrózsákkal borított morotvató (levágott folyókanyarulat)

A faluban sétálgatva megcsodálhatjuk a népi építészet néhány fennmaradt szép emlékét, de megfigyelhetjük a régi településszerkezetet is: a házak apró szigetekre, helyenként mesterségesen összehordott kis dombokra épültek, míg az utcák a régi medrek helyén kanyarognak – így „nagyvíz-kor” ladikkal lehetett a házak között közlekedni.
A Darnózselire vető utat védett vadgesztenyesor szegélyezi.
A horgászokat négy horgásztó is várja.
A község szélén található a fokozottan védett Lipóti-morotvató.
A felűződött és feltöltődött Duna-kanyarulat ma már nincsen közvetlen kapcsolatban a folyóval. A morotvában kisebb nyílt vizű részek ékelődnek a nádasok és gyékényesek közé.
 A vízfelületeket részben lebegő hínárnövényzet borítja: fehér tavirózsa és a sárga virágú vízitök.
Madárvilága gazdag: a nádasban telepesen fészkel a vörös gém és egyes években a nagy kócsag emellett költ a barna rétihéja, a búbos vöcsök, a kis vöcsök és a cigányréce.

Megtekintést érdemel az I. Szent Kelemen pápa vértanú emlékére szentelt, 204 m2 alapterületű templom. Az 1777-ben barokk stílusban elkészült templom fő „híressége egy gyönyörű Maulbertsch-freskó, amit a győri székesegyház festésével egy idő-ben alkohatott a kiváló osztrák művész a Héderváry grófok bőkezű kegyúri ajándékából” – írja Timaffy László. A templom passióképe – Zákonyi Ferenc szerint – a magyaróvári kapucinus zárdából származik; értékes továbbá a szószék oldalán látható dombormű, amely a Jó Pásztort ábrázolja.

A Lipóti pékségben sütött kenyereket és süteményeket egész Dunántúlon  kedvelik, sőt országszerte több,  mint 200 helyen árusítják.
Évek óta vásárolom tőlük  a „paraszt kenyeret”.

 Gesztenyefa-sor

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése