2015. december 2., szerda

Csodaszép Magyarország 42.

Dunaszigeti tájház


Dunasziget

Három sziget falva.

A település a felső Szigetközben az északi szigetközi főközlekedési út mellett található Mosonmagyaróvártól 15 km-re, Halászi és Dunakiliti felől jól megközelelíthető. A Nagy-Dunán bevezetett vízpótló rendszer állandó vizállást biztosít. A község több, a Duna túlsó partján fekvő település külterületi részeiből alakult ki a 20. században, központja az egykori Sérfenyősziget. Az 1954-es nagy szigetközi árvíz idején minden községrész lakosságát ki kellett telepíteni, ezután a települést gyakorlatilag teljesen újraépítették.

A mai Dunasziget község területe a trianoni békeszerződésig olyan Pozsony vármegyei községekhez tartozott, melyeknek központja a Nagy-Duna balpartján, a Csallóközben volt. Ezek név szerint: Doborgaz, Keszölcés, Süly és Vajka.
Jézus Szíve templom
Az 1920-ban meghúzott országhatár a Nagy-Duna lett, és a csallóközi községek Szigetközbe eső határrészeit elszakította azoktól. Emiatt 1921-ben ezen a Magyarországon maradt területen három új község alakult: Vajka és Süly határából Cikolasziget, Keszölcés határából Sérfenyősziget, Doborgaz határából pedig Doborgazsziget.
Doborgazszigetet 1937-ben Sérfenyőszigethez csatolták, amely 1969-ben egyesült Cikolaszigettel   Dunasziget néven

Nevezetességei

Jézus Szíve római katolikus templom
Millenniumi Emlékkereszt (2000)
A Zátonyi és Gazfűi Duna-ág (strand)
A Zátonyi Csárda Panzió a vadregényes Szigetköz szívében, Dunaszigeten, a Zátonyi Duna-ág közvetlen partján találhat
Emlékpark
Tündérsziget Ökopark
Tündérsziget Ökopark Kemping és Közösségi Szálláshelyek Dunasziget külterületén egy 25.000 m2-es gyümölcsös, gyepes, erdős és saját Duna-parttal megáldott területen találhatóak.
A csónakázó tó sok kirándulót vonz.

 
Zátonyi Csárda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése