2016. július 23., szombat

Csodaszép Magyarország 145. Szentgál

Vasútállomás

Iskola

Szentgál

Az ősember nyoma

A Herend szomszédságában (Veszprémtől 16 kilométerre), festői szépségű hegyek között fekvő ősi település egyike azon kevés falvainknak, amelyek sohasem néptelenedtek el.
Szentgál a Dunántúlon, Veszprém megyében található. A 8-as számú fő közlekedési úton haladva Veszprémtõl Nyugatra tűnik fel Szentgál táblája. Innen még 3 km-t kell haladni a bekötőúton, hogy a községbe érjünk...
Szentgál

A Bakony erdei veszik körül. Az erdőt, amely a falut teljesen körülvette és szinte elzárta a külvilágtól, a hosszú évszázadok során nagyon megritkították.
Vasúton megközelíthető a Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely-vasútvonalon.
Nevét a hagyomány szerint egy Sankt Gallenből ékezett térítő papról kapta, aki Géza megbízásából járt a környéket, amely a királyi vadászok faluja volt.
A monda szerint a falu alsó részén, a mai katolikus templom mellett volt egy barlang és az első lakos egy remete, abban lakott. Mivel Gál nevű volt és ez az ember szent életet élt, így alakult ki a falu neve.

Tiszafa

A falu nevezetessége a Miklóspálhegy és a Balog-szeg északnyugati oldalán található ŐSTISZAFÁS ERDŐ, amely Európa legnagyobb őshonos tiszafása.
A Mecsek-hegy oldalában található a KŐ-LIK barlang és a TŰZKÖVES barlang, ahol ősemberre utaló nyomokat, valamint réz-, bronz- és római kori leleteket találtak.
Szépek a nagyteremben található cseppkövek is.
Mindkét terület engedéllyel, kísérővel látogatható.
Jártál-e már valaha a szentgáli tiszafásban?  Amíg el nem látogattál oda, talán el sem tudod képzelni kedves olvasó azt a hangulatot, amikor több mint százezer különböző korú tiszafa vesz körül – mint a szentgáli erdő esetében. (t.zs.)

A tiszafás természetvédelmi terület, nagysága 213 hektár. Kezelő: HM VERGA Rt.

Kapcsolódó hiedelmek:
A tiszafa mérge télen fejti ki hatását leginkább, ekkor négyszer több a taxin koncentrációja, mint nyáron. Mérgező volta a régiek hite szerint megnövelte a fájából készült íjak erejét. Mindazonáltal nem csak borús képzetek fűződtek hozzá. Sírok díszeként nemcsak a halálra emlékeztetett; örökzöld és igen hosszú életű lévén az "örök életet" is jelképezi
KŐ-LIK: Az indított túrák száma naponta legfeljebb 10, ezen belül az alaptúrák maximális napi száma 5, az extrém túrák maximalizált napi száma ugyancsak 5.

Kő-lik

Barkóca berkenye









Miklós Pál -hegyi kilátó 

Tűzköves barlang:
Szentgál vasútállomásától nyugati, északnyugati irányban körülbelül 630 méternyire egy nem működő kőbányában nyílik a Tűzköves-hegyen. Két bejárata is van, mindkettő a sziklafal aljában található. Kora jura (liász) kori tűzköves mészkőben alakult ki. Ráccsal lezárták, csak engedéllyel látogatható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése