2016. július 16., szombat

Csodaszép Magyarország 141. Tatabánya

Turul


Tatabánya

Tatabánya, amely nemrég még a „szén város” volt, egykori arculatát levetve, különleges múzeumai révén méltán számíthat a turisták érdeklődésére.

Az M1-es autópálya mentén fekvő (74 ezer lakosú) város Komárom-Esztergom megye székhelye.
A megye déli részén, a Gerecse és a Vértes közötti völgyben (Tatai-árok) fekszik, a fővárostól 55 km-re. Helyzeténél fogva forgalmi csomópont, nem csak megyei, hanem regionális és országos szinten is. Az M1-es (E60, E75) BécsBudapest autópálya érinti, a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal átszeli a várost. A környék minden településével és az ország nagyobb városaival autóbuszjáratok kötik össze.
Vitány vára


Kilátó











Bánhida, Alsó- és Felső-Galla, valamint Tatabánya egyesülésével jött létre.
1947 óta város, 1950 óta megyeszékhely.
A Vértes és a Gerecse közt – a Galla patak völgyében – fekvő egykori szénbányászati  központ városképében és hagyományaiban egyaránt őrzi bányászmúltját.
Bányászati skanzen

Tatabánya büszkesége, s egyben a város jelképe a hatalmas Turul emlékmű.
Donáth Gyula grandiózus alkotását, amely a város feletti 303 méter magas domb tetejéről szemléli a tájat, Közép-Európa legnagyobb madárszobraként ünnepelte a korabeli sajtó.  A szobrot a millenniumi ünnepségek keretében, 1897-ben avatták fel.
A madár kiterjesztett szárnyának fesztávolsága 14 méter, a kard a karmaiba
12,5 méter hosszú.
A szobor és környéke ma kedvelt kirándulóhely.
Az újbánhidai városrészben, a Vágóhíd utcában található Szabadtéri Bányászati múzeum hazánkban ritka ipari skanzennek számít, hiszen eredeti környezetben mutatja be a helyi bányászat körülményeit.
A skanzen földalatti bemutatótermében vágathajtó gépek, fúrók és egyéb szerszámok idézik fel a bányászok nehéz munkáját.
A felszínen látható lakóház az életkörülményeiket mutatja be.
Bányász Múzeum

A bánhidai városrészben, a Gellért téren található Iskolamúzeum termeiben időszakos és állandó kiállítások várják az érdeklődőket.
Rövid séta után egy érdekes tárlat, a Tenap Autói című kiállítás látható.
Marczis Béla magángyűjteményéhez  csaknem 200 veterán autó tartozik
A Tatabányai Múzeum igazi kuriózumot is tartogat a látogatók számára:
Boglár Lajos néprajzkutató gyűjteményét Latin-Amerikából.  Hangszerek, maszkok, tolldíszek a dél-amerikai indiánok mindennapjaiból.
Főtér

A Millenniumi Emlékpark érdekessége a Napóra.
Fellner Jakab munkáját dícséri az 1753-ban épült Lapatári-malom. Ma vendéglőként és lovas programok szervezőjeként szolgálja az érdeklődőket.
A Turul emlékmű szomszédságában, a Kőhegyen (Gerecse) különleges emléket hagytak maguk után a jégkorszakban itt élt emberek.
A Szelim-barlangban 50-100 ezer évvel ezelőtt használt kőeszközöket, csontokat, tűzhelymaradványokat tártak fel a régészek.
A fokozottan védett Szelim barlanghoz a városból egy kijelölt tanösvényen, könnyű sétával lehet eljutni.
Vasútállomás

Látnivalók
Tatabánya iparváros jellegéből adódóan sok látnivalóval nem rendelkezik, azonban néhány műemlék épület, ipari műemlék és számos modern műalkotás található a városban.
Szt István templom

     Népház–Jászai Mari Színház
      Tulipános ház
      A  bánhidai Szent Mihály templom és a Szent István templom
Turul-emlékmű (Európa legnagyobb madárszobra) a Kő-hegyen
A Szelim-lyuk és a Gerecse hegység (kedvelt kirándulóhelyek
Az óvárosi Népház liget
Csónakázó tó: egy kis tó a város szívében, szigettel a közepén, melyen modern napóra található (Szunyogh László alkotása)
Ref. templom








Evang. templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése