2016. július 9., szombat

Csodaszép Magyarország 139. Székesfehérvár

Tác,  Gorsium


Székesfehérvár

A királyok városa, a magyar királyok koronázási és temetkezési helyeként kiemelkedő fontossággal bírt a középkorban.
a város ma is hű fénykorának örökségéhez.

Székesfehérvár ma a Dunántúl legfejlettebb ipari városainak egyike.
Barokk belvárosa, hangulatos sétálóutcái a település gazdag történelmi multjára és kulturális hagyományaira utalnak.
Iskoláiban olyan hírességek tanultak, mint Vajda János, Reguly Antal, Semmelweis Ignác vagy a város nagy szülötte Ybl Miklós.

A dicső múlt:
A hagyomány szerint Árpád vezér a mai Székesfehérvár helyén állíttatta fel első szálláshelyét és Géza fejedelem a mai belvárosnak számító dombon építtette fel 974-ben az első templomot.
István tovább építtette a települést:  királyi várat építtetett.
A Szűz Mária tiszteletére emelt bazilikát királyi  „kápolnájává” tette – ez lett később a királyi koronázó templom és temetkezőhely, ahol harminchét magyar királyt kentek fel és tizenötöt temettek el.
Székesegyház


Nemzeti emlékhely
A 21. század embere csak az alapjait láthatja annak a bazilikának, amely hajdan az ország szakrális központját jelentette.
A mai középkori Romkertben látható egykori koronázó-templom alapfalai sejtetni sem engedik a történelem viharos korszakai során elpusztult több, mint 60 méter  hosszú, 26 méter magas és 12 méter széles, impozáns épületet.
Érdemes belegondolni, mit érezhetett a kor embere a hatalmas templom láttán, amelynek környezetében akkor a legmagasabb épületek is csupán néhány méter magasra emelkedtek.
A fehérvári bazilika nemcsak szakrális központja volt a középkori Magyarországnak, hanem közjogi és nemzetközi jelentőséggel is bírt, mivel a 13. század közepétől érvényes királykoronázás csak itt történhetett.
Később több ízben tartottak itt országgyűlést az ország főméltóságai. (pl.1222)
A fehérvári prépost őrizte a koronát, az országalmát, István király kardját, ékszereit, sőt zászlaját is.
A bazilikában felállított kőtrónra ötszáz éven keresztül 37 király ült, az utolsó Szapolyai János, 1527-ben.
Törvényház (1902)


Történelmi nevezetességek:
A Liszt Ferenc utcában Melocco Miklós Mátyás-emlékműve, a város legöregebb épülete az Arany János utcai hófehér kápolna, mellette a római katolikus püspöki székesegyház emelkedik.  A romkerti mauzóleumban elhelyezett kőkoporsó valószínűleg I. István földi maradványait fogadta magába.

A koronázási ékszerek az Országház kupolacsarnokában tekinthetők meg.
A becses értékekre díszőrség vigyáz.

 A bazilika ma látható alapjaiból jól kivehetők a korabeli épület hatalmas méretei: a félköríves apszissal lezárt széles főhajó és a négyzetesen zárt mellékhajók, melyeket két pilléres oszlopsor választott el egymástól.
A szentélyben István király legendáit sorra bemutató mozaikképek kaptak helyet, a templomba érkezők márványlapokkal kirakott padlón jártak.
Emlékhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése