2016. július 17., vasárnap

Csodaszép Magyarország 142. Tata

A tó a várral 


Tata

A meglepetések városa
Tata a vizek városa, ám a helyiek gyorsan hozzáteszik:
                        Tata a vadludak, a vízimalmok és a műemlékek városa is.

Komárom-Esztergom megyében a Kisalföld keleti peremvidékét alkotó Győr–Tatai-teraszvidék területén, a Gerecse hegység nyugati előterében. A Tatai járás központja.
Az „Élővizek városa” és 2010-ben a biodiverzitás magyarországi fővárosa lett, így ismerve el a város kötődését a természeti értékekhez.
A vizek városa, hiszen a város területén évezredek óta fakadtak bővizű karsztforrások. Szinte hihetetlen, de több tucat forrásból egykor naponta
250 millió liter kristálytiszta víz tört fel.
A régi gazdag források közül némelyik ma újra kezd vizet adni.

Víztorony

A vadludak városa, hiszen az 1-es főút mentén húzódó település tava nemzetközi jelentőségű madárgyülekező hely.
A hatalmas, 220 hektáros Tatai (Öreg)-tó Magyarország legrégebbi – közel 700 éves – mesterséges halastava, ahol ősszel és tavasszal több tízezres madárcsapatok vándorlása figyelhető meg. Főként ennek köszönhető, hogy a tó a föld legjelentősebb vizes élőhelyeit nyilvántartó  ramsari egyezmény hatálya alá esik.

Nevének eredete
A legvalószínűbb, hogy a Miskolc nemzetség Tota nevű tagjától kapta a nevét a település, aki örökösök nélkül halt meg. Az itáliai umber nyelvben Tota, a szabin nyelvben touta, volszk nyelvben tota, illír, trák nyelvben theuta közösséget, emberek közösségét jelenti. Eredhet azonban Szent Istvántól is, aki tatá-nak szólította nevelőpapját, Deodatus grófot, aki a tatai bencés klastrom alapítója volt.

Kálváriadomb

 

A műemlékek városa is, hiszen területén nem kevesebb, mint 71 építmény áll országos védelem alatt.
Ilyenek a kilátótorony, a 600 éves vár, a kastély, a vízimalom, a Cseke-tó az angol kerttel, és a fából ácsolt nyolcszögletű óratorony.

Mondhatni minden út az Öreg-tóhoz vezet, aminek megkerülése sétálva több órát is igénybe vesz.
Vizimalom

A 14 vízimalom közül kettő közvetlenül a tó partján áll.
A kényelmesebbek a sétahajót vagy a gumikerekű városnéző „kisvasutat” is választhatják.
A tó mentén a leghíresebb épület a 14. században épített tatai Öregvár.
Vízi várnak is nevezik, mert alapjai benyúlnak a tóba.
A kastélyban élő Zsigmond itt fogadta a bizánci császárt és a dán királyt is.
Az eredetileg négy torony közül csupán a keleti bástya áll, a déli romos, a közöttük húzódó rész azonban ma is látható, bejárható.
Cserépkályha

A vártól néhány lépésre áll a ma már megkopott, sárgára festett Esterházy-kastély.  Termei látogathatók, bennük többek között három korabeli (több, mint 230 éves) falfestmény is látható. Legnagyobb értéke a még ma is életre kelthető, fehérszínű, gömbölyded formájú cserépkályha.
A kastély 1809-ben a világtörténelembe is bevonult, hiszen I. Ferenc itt írta alá a napóleoni háborúkat lezáró bécsi (másként schönnbrunni) békét.
A Kálvária dombon négy látnivaló akad:  a 45 méter magas kilátó a hajdani sörétgyárból, a Kálvária szoborcsoport, egy 14. századi kis kápolna és a Víztorony.

Említést érdemel a legendás edzőtábor, ami az egész magyar élsport bázisa lett.
Óratorony

Angolpark


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése