2016. július 12., kedd

Csodaszép Magyarország 140. Veszprém

Várkapu, Vármúzeum

Szent Mihály templom

Veszprém

A királynék városa

Veszprémben elsősorban az óváros, a Várhegy csaknem ezer évet átívelő emlékei,
a viadukt és a népszerű állatkert kínálnak látnivalót az ideérkező turistáknak.

Veszprém Budapest felől közúton az M7-es autópályán, majd Székesfehérvárnál a 8-as főútra letérve érhető el a leggyorsabban. Győr felől a 82-es, Graz-Körmend felől a 8-as, Balatonfüred felől a 73-as úton, Tapolca felől a 77-es főúton közelíthető meg.
Vonattal a Székesfehérvár–Szombathely-vasútvonalon vagy a Győr–Veszprém-vasútvonalon érhető el. A korábbiakban - főként balatoni turisták által - kedvelt Alsóörs–Veszprém-vasútvonalat felszámolták.

Szentháromság szobor

A Séd patak által erősen szabdalt, hegyes-völgyes város az egykori magyar királynék által szerzett kivételes rangot a korabeli városok között.
úgy tartja a mondás, Veszprémben vagy a harangok zúgnak, vagy a szél fúj.
A vár mellvédjénél állva a mondás érthetővé és érzékelhetővé válik.
lélegzetelállítóan szép kilátás nyílik innen a Séd által mélyen szabdalt völgyre, az 1938-ban emelt Szent István völgyhídra, a Veszprém-, más néven Betekints-völgyre, ahol Magyarország első, Szent István idején létesült apácazárdájának romjai és a 18. században épült jezsuita templom soha be nem fejezett falai húzódtak.
Várfal

Szemben a Szent Katalin tiszteletére felszentelt domonkosrendi apácakolostor romjai bukkannak elő (Itt nevelkedett Szent Margit és magyarországi Boldog Ilona.)
Jobbra tekintve a szomszédos Sóly látszik, ahol István döntő győzelmet aratott Koppány felett.
A székesegyházat valószínűleg István király alapította (bár Géza neve is felmerült) s mivel az alapításban Gizella is részt vett, a veszprémi püspököt illette a királyné koronázásának joga.
A Szent Mihály székesegyházban áll a királynék trónszéke, s itt őrizték a királynék koronáját és a pecsétet is.
A mindenkori püspök volt a királyné kancellárja: gazdálkodott a királynék vagyonával, s jogában állt okleveleket is kiállítani.
A királynői koronázás ceremóniáját, Mátyás  feleségének, Aragóniai Beatrixnak koronázási szertartásáról Eschenloer jegyző írta le:
   „A misét Albert veszprémi püspök mondta. A királynét az oltár mögött átöltöztették, arannyal átszőtt vörös bársonyruhát és ugyanolyan palástot adtak rá.
A püspök korona nélkül az oltárhoz vezette, ahol letérdelt.
Ekkor a nádor maga kérdezte Mátyástól, akarja-e a királynő megkoronázását.
Ezután a királynéis igen szépen elmondta az esküt, amelyet megtartani igért.
A felséges hölgy felállott, a püspök pedig jobb vállán és karján szent olajjal felkente, azután a püspök, a boszniai király, a nádor és még néhány főúr a királyné fejére tették az aranykoronát, amelyben 25 nagy gyémánt, rubin és zafír volt.”
Állatkert     

Látnivalók:
Tűztorony
Viadukt 
Vár-kút      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése