2016. július 2., szombat

Csodaszép Magyarország 137. Sárrét (Dunántúli)

Sárrét


Sárrét  (Dunántúli)

A környék tüdeje

A tájvédelmi körzet Várpalota és Székesfehérvár között, a Sárrét északi részén található, Csór, Sárkeszi és Sárszentmihály közigazgatási területén
A Sárrét tengeri üledékben gazdag, meszes iszaprétegén kialakult több mint tíz méter vastag tőzegrétege ennek a lápvilágnak az emléke (az ún. mésziszap legjelentősebb előfordulása Magyarországon a Sárréti-medencében található).
Sárrét, Soponya


Ma nehéz elképzelni azt a tájat, amely a 18. századig jellemezte Fejér megye délnyugati részét.
A Balatontól keletre egészen Székesfehérvárig mocsaras terület húzódott akkoriban, amelyet a 18. század közepén csapoltak le.
Az évszázadok, évezredek során a vizenyős területből kiemelkedő dombok olyan jelentősebb települések megépítésére adtak lehetőséget, mint Gorsium vagy Fehérvár.




A vár

A városok védelmét szolgálta a fehérvárcsurgói és a – római eredetű – pátkai víztározó, amelynek vízét veszély esetén a vár alá lehetett vezetni.
Sárrét a környék tüdeje: növényvilága a térség legjelentősebb oxigéntermelője.



Túzok

A terület eredetileg elsősorban az itt fészkelő túzokok miatt kapott védettséget, sajnos számuk folyamatosan csökken, és jelenleg legfeljebb néhány túzok él a Sárrét száraz rétjein. Az üde, vízjárta réteken és vizes területek madárvilága azonban még gazdag. A Sárrét állatvilágát gazdag kétéltűfauna jellemzi, és a területen majd hatvan madárfaj fészkelése bizonyított, köztük olyan ritkaságok, mint a hamvas rétihéja, a kabasólyom, a macska- és a gyöngybagoly, a kék vércse. A mocsaras részeken pajzsos cankó, bíbic és az igen ritka nagy póling költ, a nedves réteken még viszonylag nagy számban él fogoly és fürj.
A Sárrét szélén lévő falucskában, Sárpentelén nevelkedett gróf Széchenyi Zsigmond, a világhírű vadász és író.





Mocsári kosbor

A székesfehérváriak kedvelt kirándulóhelye.
Az egykor Széchenyi-kastély parkjából alakították ki a parkerdőt, amely 2 kilométeres és 20 állomásos erdei tornapályát, illetve számos erdei pihenőt biztosít.
Az 1985-ben UEFA kupa döntőig menetelt Videoton labdarúgócsapata kabalából minden mérkőzés előtt itt edzett.











Sárrét íze !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése