2016. május 27., péntek

Csodaszép Magyarország 124. Csesztreg

Pásztorház


Csesztreg

Kerka mente gyöngyszeme

Csesztreg a 86-os másodrendű úttól mintegy három kilométerre fekszik, arról több bekötőúton jól megközelíthető.
A településen vezet keresztül a LentiBajánsenye mellékút, amelyen jelentős átmenő teher- és autóforgalom van Szlovénia felé. Továbbá a faluból indul ki egy út Szentgyörgyvölgy felé, amely több környező településsel biztosít összeköttetést.
Autóbusszal mind Lenti, mind Zalaegerszeg felől jól megközelíthető, a térség valamennyi járata érinti a települést.
A település első említése 1257-ből való Cheztregh néven.
A térségben csak itt volt átkelési lehetőség a mocsaras Kerka környékén, így hamar központi jelentőségre tett szert.
1871-ben azonban elvesztette városi rangját, a fejlődése lelassult. Majd az 1890-ben elkészült ZalaegerszegLentiCsáktornya vasútvonal is elkerülte a települést, így jelentősége csökkent.
1942-ben hozzácsatolták Kerkaújfalut.
 
Középkori templom
Víztorony




Érdekes a település várbástyára emlékeztető víztornya, amely már messziről üdvözli a községbe érkezőt.
A falu 15. századi, eredetileg román-gótikus SZENT MÓRIC Katolikus templomának késő barokk faliképeit Dorfmeister István készítette. (1803)
Megtekintésre érdemes az Ady utcában található PÁSZTORHÁZ, a zsúpfedeles boronafalú építmény 19. századi, benne állandó kiállítás is látható.



Pásztorház

A pásztorok különleges helyet foglaltak el a falusi társadalomban, annak legtöbbször a peremén. Földtulajdonuk nem lévén, a legszegényebbek közé tartoztak, a helyhez és munkaadóhoz való kötöttség hiánya mégis bizonyos "rangot" adott nekik. A törvénnyel és annak szolgáival való gyakori összetűzések miatt pedig néha valódi tisztelet, sokszor tartózkodó megvetés övezte őket.
Bajánsenye felé haladva a falu szélén található a település sportolási lehetőségeket biztosító SZABADIDŐPARKJA, amelyben a múlt hangulatát idéző régi épületek is állnak.
Csesztreg környékén több védett növényfaj is honos (mint a mocsári kockásliliom és sárga sásliliom). Valamint jelentős szarvasállomány található erdeiben, amelyre a vadászturizmus épül.
45 éves a Pávakör
 
Kockásliliom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése