2016. május 12., csütörtök

Csodaszép Magyarország 118. Tótszerdahely

Nemzetiszín templom



Tótszerdahely

Nemzetiszin templom

A község Nagykanizsától délnyugatra, a Nagykanizsa-Szepetnek-Letenye országút mellett fekszik, délről Horvátországgal és a Murával határos.
A Mura a Dráva leghosszabb mellékfolyója, amelyen négy országot (Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország) érint.
Környéke kedvesen lankás, enyhén dombos
A Letenyétől pár kilométernyi távolságban, a Mura bal parti síkján fekvő település vásártartási napjáról kapta nevét, s így 1370 óta ismeretes.
A község nevében is szereplő „tót” megnevezés a 19. századig nem csupán a szlovák népcsoportot jelölte, hanem általában a szlávokat.
Ezen a vidéken főként a horvátok és kisebb részt a vendek, vagyis a szlovénok éltek,

Jézus Szíve templom

A túlnyomórészt horvátok lakta falu egyik látványossága az 1993-ban felszentelt TEMPLOM, amelynek belső kialakítása teljesen egyedi.

A vörösre pácolt fagerendák, a fehérre meszelt fal és a zöld színű padló ugyanis pontosan a nemzeti  színeket jeleníti meg.

A község közelében lévő KAVICSBÁNYA-TÓ ideális feltételeket teremt a horgászoknak.
( A falu férfi lakosai máig gyakorolják a helyi halfogó módszert, a merőzést).
A környező vidék a fácánvadászatok kedvelt területe.
Nevezetessége:
Fedák Sári színművésznőnek volt itt birtoka.

Fedák kúria


Zrínyi Katarina:       "Nála nagyobbat nem szült horvát anya…"
írja róla életrajzírója Juraj Tomljenović
A bájos, törékeny termetű, de erős jellemű Frangepán Katarinát, Zrínyi Péter gróf feleségét a horvát írók rendkívüli, minden helyzetben példamutató asszonynak mutatják be, aki műveltségével, öntudatos, határozott magatartásával, családja és hazája iránti szeretetével, tragikus sorsával példakép az utókor számára.
Legidősebb lánya Zrínyi Ilona.
Horvát nyelvű iskolát neveztek el róla.

Zrínyi Katarína Horvát iskola

2001-ben úgy döntöttek, hogy megrendezik az I. Tótszerdahelyi Rétesfesztivált, melynek fő motívumaként kimondottan ezt a horvát népi hagyományt - a hagyományos  horvát rétessütést- helyezték a rendezvény középpontjába.
Rétesfesztivál

Szt István szobor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése