2016. május 10., kedd

Csodaszép Magyarország 117. Fityeház

Római katolikus templom



Fityeház

Muraközi hagyományok

Nagykanizsától délre, a Principális csatorna partján fekvő faluban érdemes megállni és szemügyre venni a Muraközre jellemző építési stílust.
Vonattal megközelíthető a Székesfehérvár–Gyékényes vasúti fővonalon.
A levéltári adatok először 1422-ben szólnak a faluról, ekkor Fythyefelde alakban olvashatjuk. A későbbiekben Fygehaza (1531), Fytthye (1573), majd Fityeháza (1786) változatai ismeretesek. Mai végleges formájában 1877-től fordul elő. A Fityeház elnevezés előtagja személynév, mely a "fites-finta" szó családjával áll összefüggésben, és ehhez járult a -ház(a) utótag lakóhely, otthon értelemben.
A hosszúkás alaprajzú, keskeny épületek jól tükrözik  az évszázados hagyományokat.
Fogathajtás

A falu azonban nemcsak az építészetben, hanem szokásaiban is megőrizte elei hagyományát.
A lakodalmi és szüreti mulatságok felejthetetlen élménnyel gazdagítják az idelátogatókat.
Építészeti emlékei közül a népies barokk pieta, Szt Flórián és Szt Vendel-szobor emelkedik ki.
komor tényeket tudunk meg a forrásokból. 
Szt. Flórián és Szt. Vendel

Például 1597-ben arról írnak, hogy a falu teljesen üres volt. Csak 1680 után lakta ismét Fityeházát egyetlen lutheránus jobbágy, aki robot fejében a vár rétjeit kaszálta.
1756-ban mar 36 jobbágyról és 2 házas zsellérről szóltak a források; 38 házát is említették a falunak. A jobbágyok évente öt nap gyalogrobottal szolgáltak, s készpénzzel is adóztak.
A községi elemi iskola 1925-ben két tanerővel működött.
Három kis szatócsüzlet, egy kovács és egy molnár is volt itt. A lakosság életét még mindig a szegénység jellemezte, mindössze két parasztnak volt tíz holdnál több földje.
A Mura és a Principális-csatorna közelsége miatt a halászat továbbra is jelentősnek mondható, a háziiparok közül pedig a vesszőfonást kell kiemelni. Kitűnő takácsaik voltak, a délszláv közösségeket ők látták el a szükséges termékekkel.
Szent István szobor

Az addig szükségtantermekben is zajló oktatás 1994. szeptember 1-jétől szép és korszerű körülmények között folytatódhatott. Ennek ellenére azonban tizenhat tanév után, 2007-ben az iskola bezárta kapuját.
Nevezetessége:
1959-ben kultúrház épült mozival - lakossági összefogással, ezt 1985-ben renoválták.
A Művelődési Otthon egyben ismeretterjesztő előadások, egyéb ifjúsági és gyermekprogramok, népünnepélyek, szórakoztató alkalmak helyszínéül is szolgál.
A kulturális igényeket a könyvtár is kielégíti. Korábban a település legjelentősebb rendezvénye a pünkösd napján tartott búcsú volt. Az iskola legutóbbi bővítésével felszabadult egy tanterem - az ún. kápolnás iskola -, amelyet a korábbi években a fityeháziak templomként használtak. 1994-95-ben az önkormányzat, a katolikus egyház, valamint a lakosság pénzbeni és munkával való hozzájárulásával az épületet felújították és átalakították, így ma újra templomként funkcionál. Felszentelése 1995-ben pünkösd napján történt.
Joy's Cafe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése