2016. május 14., szombat

Csodaszép Magyarország 119. Szepetnek

"Őrangyalok" plébánia


Szepetnek

Sváb hagyományok

Szepetnek Nagykanizsával szomszédos település, tőle délnyugatra fekszik hét kilométerre. Határa igen nagy, zömében sík, kisebb részben dombos. A községen folyik át a Berki-patak. Eredetileg a Murával gyakorlatilag párhuzamos postaút mentére települt, számos mellékutcájával azonban többutcás falu.
A község nevével először 1184 és 1188 közötti forrásban találkozhatunk Scepethnuc alakban. Később a Sepethnuk (1325), Seputhnek (1419), Zepethnek (1493) formák használatosak. Szláv eredetű helységnév, közszói jelentése csatorna, patak, továbbá forrás, vízesés
Jól jellemzi a környék heterogén lakosságát, hogy a szomszédos, javarészt horvát anyanyelvűekkel ellentétben Szepetneken a svábok élnek többségben, és ápolják mind a mai napig hagyományaikat.
A községben német NÉPRAJZI GYŰJTEMÉNY is megtekinthető.
A gondozott, csendes, hangulatos kis falu 1752-ben épült BAROKK TEMPLOMA a 18. században készült, hársfából faragott szószéket rejt.
Kiváló horgászcélpont lehet a település 23 hektáros víztározója.
Evangélikus templom

Nevezetességei:
Római katolikus templom: A település legjelentősebb kultúrtörténeti emléke az 1752-ben felszentelt, barokk stílusú, műemlék jellegű katolikus templom. Hársfából faragott szószéke feltehetőleg XVIII. századi eredetű, oltára 1900-ban készült. Érdekessége, hogy a templom oldalhajójában helyezkedik el és a sekrestye felől közelíthető meg. A szószék közelében található a Batthyány család címere.
Evangélikus templom
Batthyány-kúria
Jóléti-víztározó: A község határában, 23 hektárnyi területen a kikapcsolódás, üdülés lehetőségével.
Szepetneki horgásztó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése