2016. május 24., kedd

Csodaszép Magyarország 123. Szécsisziget

A Kastély


Szécsisziget

A bőkezű Szapáryak

A Kerka partján elterülő falu rövid autóúttal elérhető Lentitől délkeleti rányban.
A község a 18. századtóla Szapáry, a 19. század végétől az Andrássy család birtoka volt.
A Szapáryak építették 1750-60 között a falu lakosainak a ma is álló BAROKK TEMPLOMOT.  Az egyhajós épület gazdag szobordíszítése figyelemre méltó.
Róm.kat. templom

A templom mellett áll a CSALÁDI KASTÉLY is, amely szintén a barokk hagyatéka. Pincéjében a középkori vár részletei láthatók.
 A Kossuth utca 27. számú telken magasodik a Szapáry család XVIII. században épített kastélya, amit a szécsiszigeti vár egy részének a felhasználásával építettek. A vár árkait XVII. századi leírás szerint földsánc vette körül, amit fapalánkok egészítettek ki. Ezek ma is nyomaikban felismerhetők. Azonban a vár árkait 1871-ben a tiszttartó betömette, területét fásította.
Az épületben ma a Kerka Mente Natúrpark információs központja talált otthonra.


 
Bivalyrezervátum
A kastély szomszédságában házi bivalyok legelésznek. A házi bivaly (Bos bubalus domesticus) őse az ázsiai vagy indiai vadbivaly, melynek háziasítása kb. 6000 évvel ezelőtt történt. Magyarországra a 6. század közepén az avarok hozták be.




 
Kilátó

A falu fölé magasodó szőlőhegyen található a szécsiszigeti kilátó. Aki ide felkapaszkodik, az csodás kilátásban gyönyörködhet. A négy szintes kilátó legmagasabb emelete 12 méter magasan áll.
Szécsisziget harmadik jelentős műemlék épülete a vízi malom. Szinte bizonyos, hogy már a középkortól állhatott itt hasonló funkciójú épület, habár első írásos említése a vár jószágai között a XVII. századból való. Jelenleg is jellemző, barokk stílusjegyeket hordozó formáját a XVIII. század közepe táján a birtok tulajdonosai, a Szapáry család révén nyerte el.

Vizimalom

Szécsisziget határában található a Kerkától keletre, a szőlőhegyen álló XIII. századi Mároki-kápolna, az elpusztult Petróc falu temploma, régi temetővel körülvéve. A XVI. században vált elhagyatottá és 1794-ben került sor a helyreállítására. Ide 1945-ben temettek utoljára. A kápolna román stílusát az évszázadok során némileg átalakították. Sajátossága az oltár körül falba épített ülőhelyek. Homlokzatán résablak, a torony oldalain rézsűablakok helyezkednek el. A padozat legnagyobb része tégla, karzata fából van.
Mároki Kápolna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése