2016. május 17., kedd

Csodaszép Magyarország 120. Letenye

Kastély




Letenye

Kapocs dél felé

A megye Horvátországgal szomszédos délnyugati részén fekszik, 22 km-re Nagykanizsától. Határában folyik a Mura folyó. A település legnagyobb része a Mura által feltöltött alföldön helyezkedik el, de határában észak felé kisebb dombok terülnek el (Julián-hegy, Öreghegy, Kecskehát, Béci-hegy).
Rovásos helynévtábla

A város csak közúton érhető el, de közúti infrastruktúrája igen fejlett. A városban üzemelő határátkelőnél ér véget a BudapestSzékesfehérvárSiófokNagykanizsa felől érkező 7-es főút
A település – amely 1981-ben kapott városi rangot – szinte közvetlenül az 1920 utáni határ mellé épült, ezért rendkívüli határforgalmat bonyolít le (1923 óta Horvátország felé a fő határátkelőhely)
 Neve a szláv leto (nyár) szóból vezethető le.
A vidék már az újkőkor óta lakott, a templom körül 11-13. századi temetőt tártak fel.
Az 1400-as évek végén mezővárosi rangra emelkedett, ám a török pusztítások során ezt a rangot elveszítette, s csak 1871-ben nyerte vissza.
1728-tól a Szapáry család birtoka, ők építettek maguknak 1820 körül a városban egy KASTÉLYT, amelyben több, mint 50 éve művelődési ház működik.
A kastély öreg tölgyekben  és úgynevezett vérbükkben gazdag védett ősparkja 50 Celsius fokos termálvízre épülő gyógyfürdőt vesz körbe, gyermek- és nagymedencével, röplabda- és strandfoci pályával.
500 éves platán

1929-ben Béc, 1935-ben pedig Egyeduta községet csatolták hozzá. Városi rangját 1989. március 1-jén kapta.
Katolikus templom

A település barokk KATOLIKUS TEMPLOMÁT 1765-ben emelték.
A kastély parkjában egy több mint 250 éves platánfa áll.

Nevezetességei
Szapáry-Andrássy-kastély
Szentháromság római katolikus plébániatemplom
Aranybárány fogadó - épült 1800 körül barokk stílusban

Letényén jött a világra Nagy Feró, a székelykocsárdi születésű Nagy János és a nyárádszentbenedeki születésű Náznán Sarolta erdélyi menekültek fiaként. Édesapja azért jött át Magyarországra, mert nem akart a magyarok ellen harcolni a román hadseregben.
Ezután röviddel családja Budapestre költözött. Jelenleg Őrbottyánban él. Eleinte egy kocsiszínben laktak, majd egy Verőfény utcai pincelakásba kerültek. Édesapja az 1950-es években hőszigetelő-szakmunkásként dolgozott, majd kisiparos lett.

 

Arany Bárány Fogadó

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése