2015. szeptember 16., szerda

Csodaszép Magyarország 4.

                                                    Apaji puszta-ötös




     

Apaj

 Apaj község Pest megyében, a Ráckevei járásban. a Kiskunsági Nemzeti Park kapujában helyezkedik el, Budapesttől mindössze 50 km-re, déli irányban.
Első okleveles említése 1291-ből származik,Opoy néven. Egy ideig királynői birtok, majd a Margitszigeti apácák tulajdonába került, de volt – többek között – a Balassa család birtokában is. A 15. században két településrészből állt, Alsóapajból és Felsőapajból.
1985-ben önálló községgé vált, köszönhetően A Kiskunsági Állami Gazdaság fejlődésének.
Híres volt ló- és szarvasmarha-tenyésztéséről. Nemzetközi hírű versenyló-vérvonala mára a múlté. Jelentős a közelben élő túzokok állománya is.
1967 és 2006 között minden évben itt rendezték a Kiskunsági Pásztor és Lovasnapokat.
Apaj község elnevezése személynévből, magyar névadással keletkezett. A személynévként használt magyar ”apa” főnévből alakult ki. "j" betűje a birtokos eset régi formája.
A kőkorszak emberétől kezdve az avarokig számtalan nép élt e tájon, míg a honfoglaló magyarság birtokba nem vette a vidéket.
Apaj a királynék menyasszonyi birtoka volt, Dömsöd egy részével együtt. Később a királyi birtok szétesési folyamatának következtében a Rozgonyi család tulajdonába került


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése