2015. szeptember 15., kedd

Csodaszép Magyarország 3.

                                                          Tojásfutás
             


 Szigetbecse

Szigetbecse  (németül Wetsch) község Pest megyében, a Ráckevei járásban
A Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna holtága mellett fekszik, a fővárostól mindössze 48 km-re.
A település névadója a Becse-Gergely nemzetség volt, akiknek ősei a későbbi III. Béla kíséretében tértek vissza Bizáncból.
1479-ben Hunyadi Mátyás özvegye, Beatrix királyné tulajdonaként említik a falut.

Nagy ünnepe a Húsvét vasárnapi tojásfutás. 
  A viseletbe öltözött legények a verseny végén a nézők közé dobálják a húsvéti tojásokat.
A húsvét vasárnapi tojásfutás ma is élő hagyomány Szigetbecsén. A legények a házakat végigjárva kosárba tojást gyűjtenek, majd délután a falu egyik utcáján két lépésnyire kirakják a tojásokat. A sor végén egy asztal mellett fúvószenekar helyezkedik el. A legények közül kiválasztanak kettő tojásfutót, akik hagyományos viseletbe öltöznek (fehér nadrág és ing, sötét színű kendő a derekukon, fejükön fekete kalap nemzeti színű szalaggal, és vállukon keresztbe piros szalagot tesznek). A két futó feláll az asztalra, hogy megmutassa magát az egybegyűlteknek. Először nemzeti színű zászlóval futnak végig a tojássoron, köszöntik a vendégeket, majd zászló nélkül futva a feladatuk, hogy minél több tojást felszedjenek és a vendégek közé dobjanak. A verseny addig tart, míg van a sorban tojás.

Rokonai révén itt töltötte gyermekkora nagy részét és itt kezdett fotózni is André Kertész világhírű fotóművész. 1985-ben bekövetkezett halála után, végakaratának köszönhetően számos munkája és személyes tárgya került a településre, ahol Emlékszobát rendeztek be a tiszteletére, ahol több száz képe és emléktárgyai láthatók.

 A Duna Parti(y) Vendégház, nyugodt, csendes környezetben, a térség egyik legszebb részén, Szigetbecsén az un. Napospart elején épült. A három, önállóan is használható házhoz egy füves udvar is tartozik, amely méreténél fogva a „szabadság érzetét sugallja. Az udvaron kerti pavilonok, csónakház csónakkal, vízi biciklivel és többfunkciós kemencével, valamint kerti sütögetővel, sportolási lehetőségekkel (röplabda, asztali tenisz, foci, tollaslabda) várja Kedves Vendégeit.

A gyerekek részére fa mászóka, hinták és homokozó áll rendelkezésre. Az udvarban a zárt parkolási lehetőség is biztosított.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése