2016. november 16., szerda

Csodaszép Magyarország 201. Mór

Lamberg Kastély


Mór

Az ezerjó városa

A város Fejér megye északnyugati területén, a Vértes és a Bakony hegységek között fekvő völgyben, a Móri-árokban helyezkedik el.
 
Vasútállomás


A tizenötezer lakosú város a térség gazdasági és kulturális központja.
A Móri-árkot és a Vértes oldalán fekvő települést már a rómaiak idején lakták.
Vajalpusztán egy nagyobb római villagazdaság (villa rustica) nyomaira bukkantak.
A török időkben elpusztult szőlőtőkesorokat a betelepített német lakosság és a kapucinus barátok újították fel, ők honosították meg a borvidéket híressé tevő ezerjót.
Bormúzeum

1758-ban Mór Mária Teréziának köszönhetően mezővárossá lett
A móri Vén-hegyen számos présház s a pincesor várja a látogatókat.
A móri Lamberg Kastély színes programoknak ad otthont.
A Fellner Jakab tervei alapján, 1765-ben épült barokk kastélyban ma a helytörténeti gyűjtemény mellett a németség néphagyományainak szentelt sváb szoba, illetve a városban született Wekerle Sándor (1848-1921) egykori miniszterelnök életútját bemutató kiállítás  is látogatható. 

Lamberg Kastély

1848. december 30-án Perczel Mór honvédtábornok és Jellasics horvát bán seregei a város határában vívták móri ütközetet, amely a magyar csapatok vereségével végződött.
A kastély a szőlészeti és borászati kiállításnak, valamint a Radó Antal Városi Könyvtárnak is otthona.
A móri születésű Lamberg Ferenc Fülöp az 1848-as forradalom idején a király által kinevezett teljhatalmú kormánybiztos volt, akit a pesti tömeg – hírt szerezve Jellasics közeledéséről – felkoncolt.

Petőfi: Akasszátok fel a királyokat: …”Lamberg szívében kés, Latour nyakán kötél…”





 
Magyar templom
Mór központjában áll a 18. századi copf stílusú Láncos Kastély, amely ma városháza.  Nevét az épület előtti kovácsoltvas kerítésről kapta.
A Széchenyi téren álló, 1701-es építésű barokk Kapucinus templom altemplomában lelt örök nyugalomra a Lamberg  család számos tagja.
A tér műemléke az 1787-ben emelt református templom, illetve a 48-as honvédek emlékműve is.
A Kecske-hegyen áll a Szent Orbán kápolna, az Orbán napi búcsú központja.



 
Vendel Kápolna




A Lamberg Kastélyt nyaralónak építették. Az 1810-es  földrengés jelentősen megrongálta. A barokk kastély első és hátsó homlokzatát rizalit, illetve sávos mintázat, erkélyét kovácsoltvas korlát, ablakait kovácsoltvas ablakkosarak díszítik.
Mór 1984-ben – akkor 100. magyar városként – városi rangot kapott
2002. május 9-én ebben a városban, a Dózsa György utcában történt a magyar kriminalisztika eddigi legvéresebb bankrablása, a köznyelvben csak „Móri bankrablásként vagy Móri mészárlásként” ismert eset, mely 8 halálos áldozatot követelt.

 
Szent Sebestyén szobor

Szent Sebestyén szobor, első pillanatra elárulja, hogy ezt a szobrot Mór község lakói a nagy pestis emlékére állították 1739-ben.
Votív jellegű a Vendel-kápolna, melyet 1746-ban a három évvel azelőtti marhavész emlékére építtetett a Lamberg-uradalom jószágkormányzója. 
Régi sváb pince





Bormúzeumban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése