2016. november 5., szombat

Csodaszép Magyarország 196. Alcsútdoboz

Kastély


Alcsútdoboz

Kastély és Angolpark

Bicskéről Etyek felé haladva közelíthető meg könnyen a festői környezetben elterülő, másfél-ezres lélekszámú Alcsútdoboz.
Székesfehérvártól 35 kilométerre található, északkeleti irányban, a 811-es út mentén.
Alcsútdoboz a középkori múlttal rendelkező Alcsút és (Vértes) Doboz egyesüléséből keletkezett.
1950-ben Alcsút és Vértesdoboz községeket Alcsútdoboz néven egyesítették.
A  Csút helynév személynévből keletkezett, magyar névadással.
Határában (Göböljáráspuszta) a bronzkor második feléből 290 m átmérőjű földvár található. Határos Doboz, Acsa, Felcsút, Bodmér, Bicske, Bot, Etyek, Vál és Tabajd helységekkel.
Külterületi lakott helyek: Bányavölgy, Máriavölgy, Ginza, Göböljárás, Hatvan, Vért, és Vértesboglári vasútállomás.
Arborétum

A Váli-víz völgyének szolid lankái igen szép látványt nyújtanak.
1825-ben az uradalom akkori tulajdonosa, József nádor kezdett a völgybe különleges növényfajokat telepíttetni, ezzel megteremtve a mai arborétum alapjait.
Itt volt gazdatiszti gyakornok 184546-ban Vajda János költő.




 
Habsburg Kastély

A Pollack Mihály tervei alapján, 1919-ben épült klasszicista Habsburg-kastélyból ugyan alig hagyott emléket a második világháború pusztítása, de 44 hektáros parkjában fakülönlegességek, szép sétányok, tisztások, a völgyben pedig tó kínál kellemes időtöltést.
A németek 1944 októberében József főherceg kastélyában rendezték be parancsnokságukat.

 
 
Arborétum
Az úgynevezett Csaplári Arborétum nagy kiterjedésű gyertyános-erdőt és madárvédelmi rezervátumot is magában foglal.
Doboz (Vértesdoboz) Alcsúttól délre található település, a Csák nemzetség birtoka volt.







 
Platánsor
Alcsútdoboz különleges természetvédelmi látványosságaihoz tartozik az ország legöregebb, mintegy 170 éves, több, mint száz egyedből álló Platánsora.
A soron végighaladva nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas Golfpálya található, amely tárt kapukkal várja az érdeklődőket is.
Pogányvár Alcsút-Göböljárás pusztától délkeletre található. A 290 m átmérőjű bronzkori földvár, melyet a Váli-völgyben folydogáló Szent László-patak kanyarulata ölel körül –
 a Kr. e. II. évezred közéből, a középső bronzkorból származik.
Ginza-puszta is Alcsút mellett található, a Váli-völgyben.
Valamikor mezőváros volt, eredetileg neve Khénza, Gejza (Géza) volt.
József nádor, az alapító

Látnivalók:
Késő barokk református templomok.
Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület.
A kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet, s a természet után vágyakozóknak nyújt kellemes kikapcsolódást. A főherceg kastélyának tájkertje ritka növényekben gazdagsága miatt az elsők közé tartozott az egész birodalomban.
A 300 növényfajt meghonosító József nádor pompás klasszicista kastélyára ma már csak a timpanonos főhomlokzata emlékeztet. A kastély Pollach Mihály tervei alapján épült, Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt, az angolparkot schönbrunni kertépítőmesterrel Tost Károllyal terveztette. Az épület egykori szárnyához épített istállóból kialakított kápolna ma is áll, ezt 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki. A park pálmaházát Ybl Miklós tervei alapján építették fel, melynek már csak maradványai láthatók, valamint épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.
Az arborétum főleg óriásira fejlett idős fáiról ismert, de szép elrendezése, az itt látható külföldi egzóta fák, cserjék is maradandó élményt nyújthatnak. Az arborétum fenyőgyűjteménye sok érdekességet, ritkaságot kínál – a hazai fajokon kívül messze földről ideszármazott érdekességeket is.

Vasútállomás

A Vál-völgyi Kisvasút egy keskeny nyomtávú vasútvonal Fejér megyében, a felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsútdobozi arborétum között. A kisvasút az egykori Bicske–Székesfehérvár-vasútvonal nyomvonalán épült, 2016. április 30-án adtak át.
A felcsúti állomás az egykori Székesfehérvár-Bicske vonal egyik legszebb indóháza, mely a kisvasút egyik megállójaként fogadja a vendégeket.


Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése