2016. november 13., vasárnap

Csodaszép Magyarország 200. Csókakő

Csókakő
Csókakő

Fenséges panoráma

Csókakő a Vértesben helyezkedik el közel Mórhoz. Többféleképpen megközelíthető: Budapest felől az 1-es főútról Bicske felől, Bodmér, Vértesboglár, Csákvár, Csákberény, Söréd vonalon, illetve Győrből vagy Székesfehérvár felől a 81-es úton. A bekötőút Mór és Söréd között található Északi irányban a 81-es útról.
Csókakői vár

A legnagyobb látványosság a Csókakői vár ami a település felett egy sziklatömbön helyezkedik el. A vár 479m magasan egy sziklatömbön épült és már a török időkben is megvolt. A várat már 1299-ben is említik egy dokumentumban. 

 
 
A vár alatti terület


A település végén levő területről a várba némi erdei séta és jó pár lépcsőfok megmászásával lehet feljutni.
A vár alatt egy szabadidős tevékenységre, kikapcsolódásra kiválóan használható sík rész helyezkedik el, tűzrakó-hellyel, padokkal, parkolóval és nagyméretű sportolásra alkalmas füves területtel. Ott jártunkkor sokan voltak itt, de nem volt zavaró a tömeg nagysága.


 
Erdős rész

Komoly erdők vannak a közvetlen közelben ahol jókat lehet túrázni, és a tájban gyönyörködni.
A Vértes területe több, mint 300 km2. Több barlang (Gánti, Csákvári, összesen 72 barlang) és vár (Várgesztes, Vitányvár) is található itt. A hegység legmagasabb pontja a Nagy Csákány a maga 487 méteres magasságával.
A Vértes erdei, völgyei kedvelt célpontok a turisták és természetjárók körében, a túrázás egyből a falu végén elkezdhető. A terület a Vértes natúrparkhoz tartozik, amely számos természeti értékkel büszkélkedhet, többek között számos ritka ragadozó-madár (kerecsensólyom, sasok) lelhető fel a területen.
A Fehérvárcsurgói tározó szintén nagyon közel van, ami az egyik legszebb tó a Vértesben, és komoly horgászparadicsomnak számít.
A 13. században, a tatárjárás után a Csákok birtokán épült vár – a végvár-rendszer egyik fontos részeként – egykor bevehetetlen volt, ám ma igen romos állapotban vár felújításra.

Római katolikus templom

A várat felkeresők jutalma a Vértesre nyíló igen szép kilátás.
Falainál minden év szeptemberében várjátékokra kerül sor.
Csókakő az Országos Kéktúra útvonalának része.

Az 1241-es tatárjárást valójában „mongoljárásnak” kellene nevezni.
Az „igazi” tatárokat a 13. század elején a mongol vezér, Dzsingisz kán leigázta, s népével egybeolvasztotta.





 
Helyreállítás



Átadták a Csókakői vár kápolnáját, ezzel újabb nagy lépést tett a Csókakői Várbarátok Társasága (és mindenki, aki segíti munkájukat !) a vár  - akár - teljes rekonstrukciója felé. Ebből az alkalomból idézzük fel a vár történetét, leírását és röviden szólunk a feltárásról. 
A felső vár meghatározó eleme a szabálytalan trapéz alakú, legalább három szint magas öregtorony.
Ehhez nyugatról kapcsolódott a kétrészes palotaszárny. Az öregtorony felőli része lakószoba méretű, a másik csak kamraféle, bástya, vagy kétszintes torony lehetett. Az öregtorony és a palota épületétől délre terült el a szabálytalan téglalap alakú várudvar.

A feltárások nem mutatták ki, de egy 1690-es vázlatrajzon látható egy mecset is, amelyet Evlija Cselebi is említ útleírásában.
Trianoni emlékmű
 
Horthy Miklós mellszobra

                    









Vendégház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése