2016. január 31., vasárnap

Csodaszép Magyarország 71

Római katolikus templom


Vasasszonyfa

Az avarok öröksége

Vasasszonyfa község Vas megyében, a Szombathelyi járásban, Szombathelytől 10 km-re északkeletre, a Surányi-patak mellett, a Gyöngyös-sík északnyugati részén.
Kisasszonyfalva és Nagyasszonyfalva egyesítéséből jött létre 1937-ben, neve 1939-ig Asszonyfalva volt.
Nevét onnan kapta, hogy a középkorban a királyné birtoka volt.
1284-ben Ozun, 1286-ban Oschun, 1342-ben Ozzun, 1359-ben Azunfalwa, 1392-ben Azonfolwa, 1428-ban Azzonfalwa néven említik.

Vályi András szerint "Kis Aszszonyfa. Magyar falu Vas Vármegyében, birtokosai Rosti, és más Uraságok, lakosai katolikusok, fekszik az előbbenitöl nem meszsze. Határbéli síkon fekvő földgyei termékenyek, réttyei jók, fája elég, eladásra is jó módgya, első Osztálybéli."
 "Nagy Aszszonyfa. Magyar falu Vas Vármegyében, földes Ura Hertzeg Eszterházy Uraság, lakosai katolikusok, fekszik a’ Kőszegi Uradalomban. Határbéli földgye termékeny, tája, legelője elég, eladása Köszögön, és Szombathelyen, réttye szűken, első Osztálybéli."

Szombathely közelsége döntő módon befolyásolja a foglalkoztatottságot, a közművelődés és kultúra helyi megnyilvánulását hosszú idő óta.
A Csepreget Szombathellyel összekötő út visz a községbe, amelyet a Kis- és Nagyasszonyfa között feltárt AVAR KORI TEMETŐ tett ismertté.



Emlékpark az avarkori temetők helyén
Az 1989-ben megnyílt kamaramúzeum az egykori Kis – és Nagyasszonyfai községek közötti legelőn feltárt avar kori temető anyagát mutatja be.
Múzeumában díjtalanul látogatható az avar kori temetkezési szokások mellett megismerhető e titokzatos nép egykori viselete, de használati tárgyaik és fegyvereik is.

Nevezetessége  A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1600
körül épült.
A középkori templom 1958-ban volt 500 éves, 1990-ben volt utoljára renoválva. A települést kizárólag katolikusok lakják a XVII. század óta.

Avar múzeum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése