2016. január 4., hétfő

Csodaszép Magyarország 57.

Garta (Kapuvár) temploma
Szent Anna templom


   Kapuvár

A 85. számú főút két oldalán, (Főutcája a 85. számú főút), a Kis-Rába két partján, a Rábaközben terül el a tízezres város, amely 1920-21-ben megyeszékhely volt, Sopron kényszerű „máshova tartozása” miatt.
Neve az egykori nyugati gyepűrendszer megerősített, védett átjárójára, kapujára utal.
Sokáig Kapunak mondták, a Kapuvár szóhasználat csak a 17. századtól terjed, és igazán általánossá a 18. században vált.
A város nevét egy 1162-es oklevélben találták meg; ebben III. István király megjutalmazott egy Farkas nevű jobbágyot a soproni vár népéből, amiért jelentette, hogy a hűtlenek Kapu várát el akarják foglalni
A város elérhetősége többféle közlekedési eszközzel is kiváló. Közúton a Sopront Győrrel összekötő 85-ös számú főútvonalon; vasúton a Győr-Sopron-Ebenfurt vasútvonalon; légi közlekedés szempontjából pedig a fertőszentmiklósi magán repülőtér, valamint az ausztriai schwechati nemzetközi repülőtér ad lehetőséget a város megközelítésére
Büszkesége az Esterházy Pál által 175 körül  újjáépített BAROKK VÁRKASTÉLY, amelyet még 1709-ben a kurucok robbantottak fel és amely ma a RÁBAKÖZI MÚZEUM otthona.
A Múzeum – többek között – egy-egy tájegység népviseletét mutatja be az igen gazdag gyűjtemény.
A város szülötte, Pátzay Pál szobrászművész alkotásai is e falak között leltek állandó otthonra.

Kapuvár Termálfürdőjének vizében a mozgás- és érzékszervi betegségekkel bajlódók nyerhetnek enyhülést, míg a Mihályiban feltörő szén-dioxid-gázból előállított fagyott szénsav a város kórházában segíti a betegek gyógyulását.
A két világháború közötti időszak  nagy fejlődést hozott, kövezett utak, járdák épültek, bevezették a villany világítást, majd az Esterházy család 1924-ben húsárugyárat alapított, mely kedvezően hatott az állattenyésztés fejlődésére.
Vizimalom, Műemlék: A Kis-Rába hídjánál található a korábbi vízimalom bővítésével, átalakításával létrejött mai malom.


Vizimalom
Talán kevesen tudják, hogy Kapuvárott született  (1929) Lámfalussy Sándor tudós, közgazdász.  Az 1949 óta Belgiumban élő szakember az  EURÓ szülőatyja.
1994-től az Európai Monetáris Intézet elnöke.
Eredményes tevékenységéért a belga királytól grófi címet kapott.

Kapuvár és környéke bővelkedik olyan népi és népművészeti, valamint építészeti értékekben és hagyományokban, amelyek a távolabbról érkező idegenek számára érdekességet jelentenek
(Pl.: höveji csipke, kapuvári verbunk, rábaközi népviselet, gasztronómiai különlegességek, stb)
A környéken találhatók a fertődi, a nagycenki, röjtökmuzsaji és mihályi kastélyok, melyek a magyar építészet kimagasló értékei közé tartoznak.
A soproni borvidék borai borkóstolókon, a borutak megismerésével fedezhetők fel.
A helyi gasztronómia értékei a kapuvári bicskás tál, Hany Istók göngyöltje, a böllérmáj, a kapuvári csülök, a forgácsfánk és a Rákóczi perec.
A kapuvári bicskás bélszínből, karajból és baconból áll, mindez megspékelve tükörtojással.
A környék természeti és vízrajzi adottságai lehetővé teszik a vadászattal és horgászattal szívesen foglalkozó vendégek igényeinek kiszolgálását.

Kapuvári népviselet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése