2016. január 5., kedd

Csodaszép Magyarország 58.

Kisfaludy Emlékmű


Sokoró halomvidék

A tájegység alacsony dombvonulata 150 méterrel emelkedik ki a Kisalföld környezetéből.
Minden oldalról hordalék kúpságok határolják, amelyekből a dombvidék szigetszerűen magasodik az alacsonyabb terület fölé.
A vidék szinte minden kis falvában tájház várja az utazókat, bemutatva a kistérség emberének hajdanvolt életét.
A szabad kéményes konyhában hosszú téli estéket idéz a búbos kemence,  míg a tisztaszoba az elmaradhatatlan tükörrel és a szentképpel a szegény zsellércsaládok egyszerű mindennapjainak elmaradhatatlan kellékeiről tájékoztat.

 Tét
A Sokoró központja.
Magyarország északnyugati részén, a Kisalföld délkeleti részén, a 83-as főút mellett helyezkedik el, Győr és Pápa között éppen félúton.
A település a megye déli határán a sokorói dombok lankáinak és a Marcal-medence (Rábaköz) síksága találkozásánál lelhető fel. Legközelebbi vasútállomása: Gyömöre-/vásártér/, (a Győr–Pápa–Celldömölk-vasútvonalon) tőle 4 km-re van.
Az egykori mezőváros és járási székhely 2001. július 1-jétől ismét város. A település nevét valószínűleg első birtokosairól a Thet törzsnemzetségtől kapta
A kőkorszaktól kezdve lakott hely. A római korban a veteránusok villája, a honfoglalás után a nyugati gyepű harmadik vonalának fontos őrhelye, ahova a XI. században a besenyők települtek. A település határa több helységből keletkezett.
Az Öreg Tét elnevezés 1209-ből ismeretes, amikor is „villa veteris Thet” néven szerepel az o Tét legnagyobb földesurai a Pokyak voltak, egészen a XVII. század végéig. István tiszteletére monostort alapítottak, ennek romjait várromnak nézvén, tévedésből nevezték el Pokvárnak a dombot.
Tanácsköztársaság után törzskönyvezik a pusztákat. (Fenyves, Betlehem, Pokvár, Lesvár, Szarkavár, Szent Imre, Ürgehegy, Szentkút, Csangota és Barcza-tag)
Látnivalók:
Római katolikus templom (Téten): késő barokk (1818). Tornya a homlokzatból ugrik előre.
Evangélikus templom: klasszicizáló, késő barokk (1778), torony nélküli épület.
 Érdekessége, hogy az oltár a megszokottól eltérően nem a bejárattal szemben, hanem a jobb oldalon található. A vörös márvány keresztelőkútja 1868-ból való. (Fő u. 23.)
Az evangélikus harangtorony a Fő u. 75. számú ház előtt található.      


Római katolikus templom (Tétszentkút): barokk (1726-ban). A templom mellett a Magyarok Nagyasszonya-szobor. Téttől 3 km-re a 83-as számú út mellett Tétszentkúton.
Páduai Szent Antal-kápolna (a temetőben) A kápolnától jobbra az 1849-es csornai csatában hősi halált halt Dzwonkovszky László és Münster Ede magyar honvéd századosok obeliszk síremléke.
Kisfaludy-emlékmű: A híres költő és drámaíró Kisfaludy Károly (Tét, 1788. február 5. – Pest, 1830. november 21.) szülőháza helyén áll..
Pokváry-kastély
Híres szülötte Kisfaludy Károly költő, író, festő, akinek emlékét a településen állandó kiállítás és egy emlékmű őrzi.
Említést kell tenni a község kulturális szerepéről is. 1795–1796-ban itt volt plébános Révai Miklós.
A reformkor négy kiváló literátora téti születésű: a két Kisfaludy, az itt plébánoskodó Pázmándi Horváth Endre (mindhárman a Magyar Tudományos Akadémia alapítótagjai voltak), valamint Berzsenyi költőbarátja, Téti Takács József földbirtokos. 

A feleségem szintén téti születésű, amit csak azért említek meg, mert nagyon rosszul esne neki, ha ezt nem tenném.                                                                         
"Csillagfény" majorettek

A dunántúli tájszólás kapcsán el kell mondanom a sokoróaljai városban ismertté vált rigmust.
Aki járt ezen a vidéken, tapasztalhatta, hogy az itteniek az  „é” betű helyett sokszor „í”-t mondanak, pl. pénz helyett píz-t, négy helyet nígy.
A történetet egy téti fiatalember, humorista tette ismertté, amit a nagyapjától hallott.
A téti focimeccsre nem érkezett meg a kirendelt bíró (játékvezető). Ezért egy helyi sportembert állítottak a helyére, hogy levezesse a meccset.
Ő aztán egy 11-est ítélt a vendégcsapat javára.

Ekkor hangzott el a nézők közül az ismertté vált rigmus:
                      
„Mit itété te títi tetű, tán átátá?”   (értsd.: mit ítéltél, te téti tetű, tán átálltál?)

Szabad fordításban ez így hangzana: „Kedves bíró sporttárs, mit tetszett fújni?”
Más fordításban:  „Te téti parazita, talán az ellenfél lefizetett?”
A humorista örül, hogy a dalba foglalt változata ilyen népszerű lett a házibulikban és a plakátra is felkerült. Ez neki nagy elismerés.

Kegytemplom
Római katolikus templom (Tét)
Tornya a homlokzatból ugrik előre. Hajója ötbolt-szakaszos, szentélye félköríves záródású. Oltára klasszicista stílusú, a padok a XIX. század első feléből valók. Belsejében szép klasszicista oltár látható. A közelmúltban igényesen felújított templom bárki számára megtekinthető. Kulcsa a szomszédságában levő plébánián kapható meg (Fő utca 125.).
A mostani templom az 1820-as években épült.
2004-ben megkezdődött a belső felújítás
Az eredeti 6 szobor mellé hetedikként Szent Anna a kis Máriával a nagyanyák és édesanyák védőszentje is megtalálható. A templom padjai fűthetőek és kárpittal bevontak.
TÉTSZENTKÚT (Búcsújáróhely)
    Tét egyházközség filiája akkor keletkezett, amikor 1715-ben III. Károly tisztje, Aillert Keresztély itt egészségét visszanyervén, a gyógyerejűnek vallott kút mellé hálából kápolnát építtetett. Búcsújáróhely lett, hívek sokasága kereste fel testi és lelki felgyógyulás miatt.
Később ismét pusztulásnak indult olyannyira, hogy búcsúk alkalmával a benntartózkodó hívek a kápolnában megáztak. 1993-1996 között Kondor Lajos csikvándi születésű és Fatimában élő atya támogatásával több 10 millió forint értékben kívül-belül megújult. A környék egyik legszebb temploma lett.


Európa Ház


Pokváry-kastély
Tét egy része Poknak hivatott, és itt a család Szent István vértanú tiszteletére monostort alapított 1251-ben. A monostor egy domboldalon, azon a helyen állott, amelyet a hagyomány tévesen a mai napig Pokvárnak nevez. Pokvár várként nem, csak monostorként létezett. 1869-ben Bayné egy kúriát építtetett, melyet később, amikor a nagy kastély felépült, "kiskastélynak" neveztek el. Az új kastély 1904-1905 között épült. A II. világháború alatt a kastélyt a tulajdonosok elhagyták, a háborút követően a kastélyba a helybéliek költöztek be, majd az Állami Erdőgazdaság vette bírtokba.1965-től a Honvédelmi Minisztérium használta a kastélyt. A rendszerváltást követően magán kézbe került. Teljesen felújították és jelenleg lovas kastély szállóként üzemel

Pokváry-kastély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése