2016. január 17., vasárnap

Csodaszép Magyarország 64.

Új-Ebergényi Kastély

Lipárti róm. kat. templom

Vasszécseny

Megmentett kastélyok

Szombathelytől 12 km-re délkeletre, a 87-es főútvonal mentén, a Gyöngyös-patak jobb partján található. A mai község Lipárt és Szécseny falvak egyesítéséből keletkezett.
Neve a szláv sjecsinje (= irtvány) főnévből származhat, de lehet a régi magyar Scechyn személynévből is, ennek eredete a szláv secsen (= vágott) szó.
Már a római korban lakott hely volt, határában a mai 87-es út vonalában haladt a Savariát Sopianaeval összekötő római út. Területén a középkorban kisebb erősség állott, mely Sárvár egyik elővára volt. 1318-ban a rábakeresztúri ciszterciek oklevelében Zechun alakban szerepel.

Vályi András szerint "SZÉCSÉNY. Elegyes falu Vas Várm. földes Ura Ebergényi Uraság, lakosai katolikusok, fekszik Ikérvárhoz 1 1/4 mértföldnyire; határja középszerű, réttyei jók, fájok, legelőjök elég van, piatzok Kőszegen, és Szombathelyen.

Vasútállomás épülete
A Szombathely–Rum-vasútvonalat
1894. december 9-én nyitották meg és
1974. május 25-én zárták be.
A község egykori vasútállomása
ma lakóházként áll,
még őrizve egykori stílusjegyeit.                                              



Nevezetességei

Az Ó-Ebergényi-kastély a 16. században, az Új-Ebergényi-kastély 1790 körül épült. Ma mindkét kastély szállodaként működik.
Napjainkban mindkettő kastélyszállóvá alakítva fogadja a nyugalomra vágyó vendégeket.
A 18. századi, barokk stílusú  Ó-EBERGÉNYI-KASTÉLY  egy középkori erődítés alapjaira épült, amelynek nyomai még ma is láthatóak a szálloda parkjában.
Az ÚJ-EBERGÉNYI  KASTÉLYT copf ízlés alapján építették, s a vasi kastélyprogram keretében példásan felújították.
A temetőben álló szécsenyi római katolikus templomot 1837-ben Ebergényi Benedek építtette a korábbi evangélikus templom helyén.
Lipárt  Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 14. században épült, a 17. században átépítették.
A műemlék magtárépület a 18. században épült, a hagyomány szerint egykor kolostor volt benne.
A község határában kopjafa áll az egykori Császt falu helyén.
Császt a szomszédos, mára már elnéptelenedett település, a falura utaló nevet a mai napig is megőrizte a "Császtbánya" elnevezésű mező a falu határában.
Ásványmúzeum és földtani bemutatóterem, 2008-ban nyitotta meg kapuit a Gyöngyös utcában, 120 négyzetméteren. Létrehozója és működtetője Pődör György mérnök-tanár, helyi lakos. A múzeum látogatása ingyenes. Három teremben ásványok, fossziliák és más, a bányászathoz köthető érdekességek láthatók. Előzetes bejelentkezés szükséges.((Elérhetőség a Múzeum honlapján)

A Kastély látképe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése