2016. október 27., csütörtök

Csodaszép Magyarország 192. Pákozd

Emlékképolna



Pákozd

A csata emlékezete

Pákozd nagyközség Fejér megyében, a Gárdonyi járásban. A település és környéke kőkori, ókori és középkori régészeti lelőhelyekben gazdag terület.
A magyar történelem két fontos, győztes csatája fűződik Pákozd nevéhez: a törökellenes küzdelmek során 1593-ban megvívott ütközet, valamint az 1848–1849-es szabadságharc egyik legnevezetesebb csatája.
A településtől 4,5 kilométerre északkeletre található Pákozdvár csúcsánál késő bronzkori erődített településre bukkantak, de ismert egy kora vaskori, hallstatti urnatemető is a környékről.
Több, a kultúrájukhoz kapcsolódó tárgyi emlék került a felszínre az M7-es autópálya építését megelőző leletmentő munkálatok során.
Anonymus a 13. század eleji Gesta Hungarorumban említi, hogy a honfoglaló magyarok Százhalombattától („Centum Montes”, azaz Százhalom) Veszprém felé haladva a pákozdi hegy alatt ütöttek tábort („iuxta montem Pacostu”).
A település neve feltehetőleg puszta személynévből keletkezett szláv eredetű minta alapján (vö. lengyel Pakost személynév, cseh Pakosta családnév)
Pákozdi csata Emlékmúzeum


A Velencei-hegység lábánál fekvő, 2500 fős település gazdag történelmi múlttal és természeti értékekkel vonzza a turistákat.
A falu határában a Mészeg-hegyen  emlékoszlop, mellette múzeumi kiállítóhely áll, amelyet a szabadságharc első győzelmét jelentő pákozdi csata 130. évfordu-lójára emeltek.
Igen szép kilátás nyílik innen a Velencei-tó északnyugati részére, a nádasokra és a  Velencei-hegység vonulatára.
Történelmi emlékpark

A Pákozd-Sukoró emlékkiállítás az 1848 szeptember 29-i  győztes csata eseményeit ismerteti, korabeli dokumentumok bemutatásával.
Egy nagyméretű terepasztalon megismerhető a csata lefolyása.







 
Katonai emlékpark

Az épület emeletén kiállítás mutatja be a magyar hadsereg külföldi békefenntartó tevékenységének helyszíneit és tevékenységét.  A látogatók itt akár katonaruhába is öltözhetnek.
A falu felé indulva jobbra a Donkanyarnál elesettek tiszteletére kialakított emlékhely látható.  A Szabó Tamás által tervezett, szokatlan formájú kápolnában kapott helyet az ismeretlen katona szarkofágja is.
Arborétum

A Doni-csatában elesett katonák Emlékkápolnájának környékét 2011-ben hozták rendbe.
Az emlékkápolnát elhagyva a Mészeg-hegyen található a gyönyörű Pákozd-Sukoró Arborétum.  A több.mint 250 fafajnak otthont adó természetvédelmi területen, a térség növény és állatvilágát, geológiai adottságait, vízrajzát bemutató tájház, erdei játszótér, tanösvény található.

 
Angelika forrás




Pákozd környkén nagyszerű túrákat lehet tenni a Bella-tóhoz, az Anikó-forráshoz és a Barlang-kúthoz.









Az osztrákoktól független, önálló új magyar hadseregnek a pákozdi csata volt az első ütközete. A csatában önkéntesként részt vett Petrovics István, Petőfi édesapja. A költő az eseményt  „A vén zászlótartó” című versében örökítette meg.
Nevezetességei
                                                                                          
Ingó kövek

Bronzkori földvár maradványai
Pákozdi Csata Emlékmúzeum
Emlékmű a Don kanyarban elesett katonáknak
           Természetvédelmi területek
Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület
Pákozdi-ingókövek természetvédelmi terület
Gyurgyalagtelep
Anikó-forrás
Angelika-forrás
Bella-tó

Bella tó

 
Mészeg hegyi kávézó, Pince

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése