2016. október 8., szombat

Csodaszép Magyarország 182. Nyergesújfalu

Utcarészlet a templommal




Nyergesújfalu

A nyeregkészítők faluja

A Dunántúli-középhegység északi szélén, a Duna folyam jobb partján található. Távolsága Esztergomtól 16 km, a nyugatról szomszédos Lábatlannal gyakorlatilag összeépült.
Az állomásépület

2009. december 13-tól (menetrendváltással) a vasútvonalon megszűnt a személyforgalom.


Gyalogos felüljáró










A település neve a tatárjárás előtt Nyergedszeg, majd Újfalu (Nova villa) volt.
A Nyergedszeg név Árpád-kori szolgálónépre, nyergesekre, azaz nyeregkészítőkre utal.
 A község híres volt lótenyésztéséről és fuvarozásáról is. A helybeli, országszerte ismert, úgynevezett „gyorsparasztok” gyors lábú, kis parasztlovaikkal három óra alatt hajtottak Pestre.
A Duna-parti ipari település fekvésének stratégiai jelentőségét a rómaiak is felismerték; az egykori limes tagjaként itt építették a Crumerum nevű katonai tábort.
Nyergesújfalu és környéke már ősidők óta lakott helynek számít. Határában bronz- és római kori leleteket találtak. Itt haladt el a Brigetiot  Aquincummal összekötő fontos útvonal.

 
Kőtábla a plébánia falán

Nyergesújfalu emlékei közé sorolható az 1739-ben emelt SZENT SEBESTYÉN KÁPOLNA. A templom falán Mária Terézia látogatását megörökítő emléktábla látható.
A település nagy terjedelmű, mélyen D-re nyúló határa természeti szépségekben is igen gazdag. A Sánc-hegyről is szép kilátás nyílik a Dunára, és a környékre.
A településen hatalmas azbeszt-cementgyár, műszálat (danulont), szivacsot, celofánt gyártó Viscosagyár, téglagyár, malom, halászati termelőszövetkezet működött.
Pusztamarót is Nyergesújfaluhoz tartozik.
A középkorban itt állt a templomos lovagok („vörös barátok”) rendháza, és itt volt vadászkastélya Mátyás király sógorának, Estei Hyppolit esztergomi érseknek


 
Plébánia


A kárpát-medencei vízimadár-populációk számára a vonulás egyik fontos útvonala.
Az év minden hónapjában megfigyelhető itt a kárókatona, a tőkés réce, a rétisas és a dankasirály. A tavaszi és az őszi madárvonulás során nagyszámú vízimadár-faj előfordul itt, jellemző a vetési lúd, a kerceréce, a kontyos réce, a nagy bukó, a kis bukó, a billegetőcankó, a sárgalábú sirály és a jégmadár

 
Gyurgyal
A Gerecse északi vonulatának lankáin a szőlőművelés során eróziós mélyutak alakultak ki, amelyek partoldalaiban jellegzetes fészkelő a fokozottan védett gyurgyalag.
A Csemete Lovaspark elsődleges célja, gyermekek és felnőttek számára biztosítani a természetes meghitt környezetben a ló és a lovaglás örömeit. Korhatár nélkül fogadnak mindenkit, bár érdemi munka általában 4 éves kortól kezdődik.
Nagyon fontosnak tartják, hogy ló és lovas is jól érezze magát megteremtve kettőjük között társként a tökéletes összhangot.





 
Bali Art Café


Bali Art Café:  Hangulatos Étterem.
„Amikor megkérdezte a pincér, hogy négy vagy nyolc szeletre vágják a pizzámat, azt mondtam;  Négyre.  Nem hiszem, hogy meg tudnék enni nyolcat." – Yogi Berra





Csemeték!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése