2016. október 4., kedd

Csodaszép Magyarország 180. Dunaalmás

Csokonai szobor




Dunaalmás

A Duna gyöngyszeme

Dunaalmás a Gerecse hegység lábánál, közvetlenül a Duna jobb partján, a tatai Öreg-tóból eredő Által-ér mellett terül el.
Megállóhely

Komárom-Esztergom megye északi peremén, a Gerecse északi nyúlványainál, a 10-es főút és az Esztergom–Almásfüzitő-vasútvonal mellett található (Dunaalmás megállóhely) 1500 lakosú Dunaparti település.
A hagyomány szerint a település környékén hajdan nagy almafaerdők voltak, s e almaligetekről nevezték el a települést ALMÁS-nak.
Dunaalmás és környéke már ősidők óta lakott hely, ahol bronz-, római-, népvándorláskori leletek kerültek elő. Az itt lévő egykori római telepet Asaum-nak nevezték. Nevének első irásos említése 1093-ból való, Almás alakban.
Csokonai Műv. Ház

Az 1-es főúton Komárom felé autózva közelíthető meg a fehérboráról ismert Neszmély és Dunaalmás egyesülésével létrejött település, amely Csokonai Vitéz Mihály szerelméhez és múzsájához, Vajda Júliához, azaz Lillához kötődik.
A hölgy Dunaalmáson, a mai CSOKONAI MŰVELŐDÉSI HÁZ helyén állt épületben látta meg a napvilágot. 
Lilla síremléke

Lilla SÍREMLÉKE a református temetőben látható.
1714-ben itt pihent meg XII. Károly svéd király, aki a török fogságból szabadulva hazafelé tartott.
A település kőbányájából hordott kövekből építették fel például a komáromi várat, de már a rómaiak is bányásztak innen követ, Brigettio építkezéseihez, amit rabszolgák bányásztak ki és szállították el a máig fennmaradt ún. kőhordóúton keresztül. A római kor óta üzemelő kőbányát azonban mára már bezárták.
Dunaalmás nevezetessége úgynevezett KŐPITE, egy furcsa formájú szikla, ahonnan szép kilátás nyílik a vidékre, így a hajdani római útra is, amelyen egykor a köveket  Brigetióba szállították.
1977. április 1-jén Almásneszmély néven egyesítették a szomszédos Neszmélylyel. A két település 1991-ben szétvált.
Katolikus templom

Nevezetessége:
A Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt római katolikus temploma barokk stílusban épült 1754 és 1757 között Johann Baptist Martinelli tervei szerint.
1914-ben nyílt meg a sziget melletti strandfürdő a nagyközönség részére. Majd 1926 és 1946 között Szilágyi Miklós vezetésével, jelentős állami támogatással virágzott fel. 80 m hosszú beton úszómedence, külön gyermekmedence, fürdőszálló, hajóállomás épült. A hegyoldalon egyre több villa létesült.
Nagy csapást jelentett, hogy a környékbeli bányák működése miatt elapadt a híres gyógyforrás, s a lakosság vízellátását szolgáló vezetékes vízzel kellett feltölteni a medencéket.
Régi malom

 
A lovarda Dunaalmás területén található, közvetlenül a 10. számú út mellett.
Családias hangulatban, kedves, vendégekhez szokott lovakkal, játékos kutyusokkal, számtalan simogatni való kisállattal várja az idelátogatókat.
Itt visszamehetsz a történelembe sok száz évet, meg tanulhatsz lovagolni, íjászkodni, kopját vetni, tüzet rakni a szabadban, agyagedényt készíteni, énekelni, táncolni. Részt vehetsz, akár egyéni elképzelés szerinti lovas, vagy kocsi túrán, kalandtúrán, dinnye partin, éjszakai bátorságpróbán, vagy akár egy ókori légiós gyakorlaton is. 
Az almási csata emlékműve  
 
Jöhetsz egyénileg, barátokkal, családostul, vagy akár céges rendezvény keretében is. Lehet csupán fél óra, vagy néhány, de akár több napos is a kikapcsolódásra szánt szabadidőd – itt biztosan nem fogsz unatkozni, és maradandó élményekben lesz részed.
„Nékem már a rét hímetlen,
A mező kisült,
A zengő liget kietlen,
A nap éjre dűlt. –
Bájoló lágy trillák!
Tarka képzetek!
Kedv! Remények! Lillák!
Isten véletek! –„
      (Csokonai: A reményhez)


Vadvirág panzió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése