2016. augusztus 28., vasárnap

Csodaszép Magyarország 163. Zirc

Zirci Apátság


Zirc

A Bakony fővárosa

Zirc festői fekvésű kisváros a Magas-Bakonyban, a Zirci-medencében. Magyarország legmagasabban fekvő városa (a városközponton a 400 m-es szintvonal halad át.)
Zirc a térség gazdasági és kulturális központja.
A Bakony legjelentősebb települését 8000 fő lakja, fejlődésének alapját sokáig a közel 900 éves ciszterci apátság jelenléte biztosította, a második világháború után pedig a szénbányászat.
Zirc nevének eredetére több magyarázat létezik: lehetséges, hogy a szláv „src” (szerdce= szív) szóból származik, mint a Bakony szíve, de sokan a zsirec = makkoltatás szóból eredeztetik vagy a crk = egyedül álló kis templom jelentésű szóból.  Legvalószínűbben azonban a szláv *sirьcь (ejtsd: /szirici/) ’árva gyermek’ szóból lett azonos személynév az alapja magyar vagy szláv településnév-adással.
A település 1984-ben kapott városi jogot.
Településrészek: Kardosrét, Akli, Szarvaskút, Tündérmajor
Apátsági templom






Tündérmajor
A szerzetesrendet III. Béla telepítette le itt 1182-ben, ezzel az egykori királyi
vadászbirtok a ciszteri rend hazai központja lett – s maradt mind a mai napig.
Az apátsági épület látogatók ezreit vonzza, hiszen számos érdekes látnivaló, kiállítás található a falai között.
Az épületegyüttes a  törökdúlás során elpusztult, amit ma látni, az barokk stílusban 1727-32 között épült újjá.
A templom építése 1738-ban kezdődött és csaknem 20 évig tartott,  a fafaragá-sokat zirci és pápai mesterek készítették.
A hatalmas, kéttornyú barokk apátsági templom különleges látványosság. Belső és külső helyreállítása nemrég fejeződött be. A szószék és a szentély faragott stallumai igazi remekművek.
Orgonájának 1998-as felújítása során három billentyűsoros, 44 regiszteres, közel 3000 síppal bíró – a hangversenyek rendezésére is alkalmas – hangszer készült.
Zirc nagy szülöttéről, a nyelvtudós Reguly Antalról elnevezett könyvtárnak a kolostor ad otthont.  A gyűjtemény becses kincse Hartmann Schedel orvosdoktor 15. századi Világkrónikája, valamint a latin nyelvű 47 kötetes,
Egyetemes Növényvilág című, kézi festésű képekkel illusztrált, díszes könyvsorozat.
A kolostor udvarán a Bakony kutatóinak emléktáblái láthatók, ez az úgynevezett
Bakony Pantheon.
Reguly könyvtár


A könyvtár szomszédságában a ciszterci szerzetesek életét, munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg – e rendnek Zirc a hazai központja.
Ugyancsak az apátság épületében található  Bakonyi Természettudományi Múzeum.






 
Arborétum











A város 18 hektáros arborétumában közel 600 növényfaj él, közülük számos ritkaság. A legidősebb fa egy 400 éves kocsányos tölgy, de a 200 éves tudatos kertművelésnek köszönhetően található itt magnólia, andalúziai jegenyefenyő, mamutfenyő, mocsári ciprus is.
Az egykor a monostorhoz tartozó arborétum ékköve a 15 század elején ásott halastó és az 1809-ben ültetett hársfasor, amely a hajdan itt húzódó római út nyomvonalát követi.
Vasútállomás

Zirc határában, a vasútállomástól Győr felé két perces autóútra, a Mezőgazdasági Gépek Múzeumában 150 szerszám, gép és számtalan írásos emlék mutatja be a térség mezőgazdaságának történetét.






Zirci Buli: 1991 óta minden év első júliusi hétvégéjén megrendezésre kerül a család és barátság fesztiválja. A kezdettől ingyenes szabadtéri zenés fesztivál a Bakony szívében húszezernyi látogatót vár az egész országból és külföldről. Pro Urbe díjas, Zirc város kulturális idegenforgalmi rendezvénysorozatának része, és 2001-ben a „Veszprém megye Kiváló Civil Szervezete” címet kapta. 

Ivókút készül az Arborétum előtt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése