2016. augusztus 15., hétfő

Csodaszép Magyarország 157. Somlószőlős

Címer a bejárat felett


Somlószőlős

Római síremlék

Neve újabb keletű, a szőlő műveléséről vette át. A települést a legújabb időkig Nagyszőllős-nek nevezték
A Somló északi oldalán fekvő, alig 90 lelket számláló falut írásos források 1211-ben említik először. A 15. században Kinizsi Pál birtoka volt.
A középkorban folyamatosan Vázsonykő várához, illetve a nagyvázsonyi uradalomhoz tartozott,
A török kor után a Zichy családé lett és ők építették a 17. században a faluban álló KASTÉLY-t, amelyet az 1850-es években romantikus stílusban átalakítottak.
Szent Mihály templom

Egy kis dombon áll a 13. századi román TEMPLOM, amelynek hajójában késő román és gótikus falképek találhatók.
Erre a korra jellemzőek az ablakai és kapu fölötti domborműve (Isten báránya)
A következő században csúcsíves boltozású szentéllyel bővítették.
Különleges lelet a befalazott római sírkő, amely – felirata szerint – Pannónia eddig egyedül ismert gyógyszerészének emlékére készült.

 
 
A templomkert
Látnivalók:
Evangélikus templom 1780 körül épült, az evangélikus paplakban született Döbrentei Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia első főtitkára.
Katolikus templom a XIII. sz. körül épült, freskóján a Szent György legenda van. A templom oldalában kripta van, a Zichy család több tagja és az utolsó faluban élt plébános van ide eltemetve.









Kastély

Zichy-kastély, XV-XVI. századból.
Zichy Emmanuel unokatestvére volt Batthyány Lajosné Zichy Antóniának, a kivégzett miniszterelnök feleségének. Neki Dákán volt kastélya és tartották a kapcsolatot egymással. Zichy Emmanuel szintén rokoni kapcsolatban volt Metternich-el is.
A kastély jelenleg nagyon rossz állapotban van, bár nemrégiben új tető került rá. De se ajta, se ablaka. A pincében megtalálható még az eredeti szabad tűzhelyes konyha.
A mellette lévő kiskastély magántulajdonban van, állapota még romosabb. A kastély utolsó tulajdonosai Watzdorff Lajos és Károly voltak, akik Ausztriában, Grazban telepedtek le, és ott is vannak eltemetve.
A címer

A kripta bejáratán nagyon jó állapotban van a címer. A kastély címerében szerepel a johannita lovagrend jelzése: a kilencágú korona, és a két álló oroszlán.




Vendégház. Borkóstolás




Pincészet                         
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése