2016. augusztus 4., csütörtök

Csodaszép Magyarország 151. Bakonyság

Kisdémi kápolna


Bakonyság

Kossuth-kápolna

A Dunántúli-középhegység és a Kisalföld találkozásánál, az Északi-Bakony északi lábánál, a megye északi részén fekszik. A megyeszékhely, Veszprém kb. 75 km-re, a legközelebbi város, Pápa kb. 22 km-re található.
Bakonyság

Közúton a Pápát Gicen keresztül a 82-es főúttal összekötő 832 számú főútról érhető el egy mellékúton.
Zsákfalu.
A közúti tömegközlekedést a Bakony Volán Zrt. autóbuszai végzik.
Vasútvonal nem vezet át a településen. A legközelebbi vasútállomás kb. 6 km-re, Pápateszéren található, a MÁV forgalom-szüneltetetés alatt álló 13-as számú, Tatabánya-Pápa vasútvonalán.


A Pápától északkeletre fekvő helységek:  Bakonyság, Kisdém, Nagydém, Lovászpatona, egykor Kossuth Lajos életének fontos állomásai voltak.
Az ajánlott útvonal Pápától délre eső szakasza a Bakony hegység aljának  kellemes hangulatú falvaiba kalauzol.
A Bakonyság és Bakonyszentiván  határában fekszik Kisdém, a Meszlényi család egykori birtoka, a Veszprém megyei Kossuth emlékek egyik legjelentősebb helyszíne.
Kossuth Lajos és Meszlényi Teréz ugyanis a falu kápolnájában kapott áldást
a házasságra 1841 tavaszán.
Alkotó és pihenő-ház

Kisdém:
Észak-Bakonyalján fekvő, 106 fős település. Neve a „domb” jelentésű ősi magyar szóra vezethető vissza. A XVIII. században a Meszlényi család birtokához tartozott. Nemesi lakóit 1332-ban említik először, 1619-ben templomáról, 1640-ben nemesi udvarházairól és malmáról esik szó.
A kisdémi római katolikus kápolna a két falu közötti út mentén található. A XVIII. Században, barokk stílusban épült. A szentélyben álló keretes oltár rokokó, hasonlóan a falakon álló faszoborhoz. A fogadalmi kép 1773-ban készült, a két zászló a XVIII. Századból származik. Értékes még a két barokk rézkehely, a cimbórium, az úrmutató és a rokokó tömjéntartó
Pestről a hosszú útra azért volt szükség, mert a kor szokása szerint különböző  vallású feleket csak abban az esetben adtak össze, ha a nem katolikus fél esküt tett arra, hogy katolikus hit szerint neveli a gyermekeit.
Mivel az evangélikus Kossuth erre nem volt hajlandó, Pesten megtagadták tőlük az esketést.
A kápolna falán emléktábla őrzi a híres esküvő emlékét.


Római katolikus templomának titulusa: Szent László király. Búcsúja június 27-én van.












Kiskajári Fogadó
 
Pincesor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése