2016. augusztus 22., hétfő

Csodaszép Magyarország 160. Iszkáz

Nagy László szülőháza


Iszkáz

Nagy László és öccse Ágh István költők szülőhelye

Iszkáz hangulatos Somló környéki falu.
Veszprém megyében a Somló hegy közelében fekszik.
A Hunyor-patak jobb partját kísérő körülbelül tizenöt méter magasságig emelkedő dombsor tetején két kilométer hosszan nyúlik el.
A falu korábbi helyszíneként alig ismert Besenyő nevű erdőben a régészek kőkori tárgyi emlékekre ( pl. kőbaltára) és más, lakott területre jellemző nyomokra is bukkantak.
Három község egyesítéséből keletkezett 1947-ben, bár a falvak összevonása már a 19. század közepén indokolt lett volna, azt a társadalmi ellentétek gátolták, mivel Középiszkáz kisnemesi falu volt.
Alsóiszkázi templom

Alsó-, Felső- és Középiszkázról 1488-ban is említést tesznek az oklevelek. 

 







Alsóiszkázt Töttös Iszkáznak, 
Középiszkáz temploma

Felsőiszkázt Mindszent Iszkáznak vagy Apácás Iszkáznak,
Középiszkázt pedig Kápolnás Iszkáznak nevezték. 

 



 
Felsőiszkáz




Az Iszkáz helynév szláv eredetű személynévből alakult ki.
Legújabb kori irodalmi vonatkozású kapcsolódása a Münchausen báró kalandjai című regénynél fedezhető fel, miszerint a regény kezdősorai szerint :

"verték a dobot az iszkázi piactéren".

Híres szülötte Nagy László. Szülőházában a költő életét bemutató emlékszoba mellett úgynevezett bolgár szoba is látható. A költő számos bolgár verset fordított magyarra, ezért ezt a szobát a bolgár kormány létesítette.

 

 
Nagy László emlékháza


Felsőiszkázon született 1925. július 17-én Nagy László költő,
és öccse Ágh István (1938. március 24.) költő, író, műfordító.

Az emlékházban kétágyas alkotószoba is van, összkomfortos lakrésszel. Alkotó vendégek között az íróktól a tanárokig sokféle értelmiségi megfordul. Szerény térítés fejében a nyugodt szellemi munkafeltétel és ellátás biztosított. A táj, a közeli Somló a csillagtúrákhoz is kellemes, érdekes terep.
A házat 1908-ban építette Nagy László édesapja, Nagy Béla (1884–1969) parasztgazda. Itt élt hitvesével, a nyárádi Vas Erzsébettel (1905–1995). Itt született négy gyermekük: Izabella, László (1925), Mária és István (1938, írói nevén Ágh István.)

Park

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése