2016. április 29., péntek

Csodaszép Magyarország 113 Türje

Prépostsági templom 


Türje

Középkori remekmű

Türje Zala megye északkeleti részén a Zala kanyarulatától kissé keletre, a Keszthelyi-fennsíkot a Kemenesháttól elválasztó árok síkságán fekszik (Alsó-Zala-völgy).
Türje megállóhely a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonalon található, ahol Zalaegerszeg és Celldömölk között közlekedő személyvonatok állnak meg (ezek közül néhány vonat Celldömölktől Győrön át gyorsvonatként tovább közlekedik Budapestre).
Vasútállomás

A települést jelentősebb közút nem érinti, de minden irányból jól megközelíthető mellékutakon. Zalaszentgróttal sűrű autóbusz összeköttetésben áll, de rendszeresen járnak járatok Sümeg és Zalaegerszeg irányába is, továbbá Budapest, Győr és Veszprém is közvetlenül elérhető a községbő
Az Ukk–Csáktornya-vasútvonal 1890-es megnyitásával kezdődött Türje kis mértékű iparosodása. Itt volt a Balatonszentgyörgy felé vezető vonal leágazása is, amely azonban Zalabér-Batyk vasútállomás 1970-es megépültével elkerült innen.
Mai állomás


A honfoglaló Türje nemzetség egykori központjának legjelesebb építészeti emléke a  premontrei szerzetesek alapította PRÉPOSTSÁG.
Türje kialakulása a 11. századra tehető. A premontrei monostor 13. század eleji alapításakor már valószínűleg jelentősebb helynek számított, mivel a rend csak ilyen helyekre költözött.
A lenyűgözően szép templom hajójának déli falában a 15. századból származó, kőkeretű, kovácsoltvas ajtós szentségház a középkori belsőépítészet és a magyar egyetemes építészet remeke. A Rákóczi-szabadságharcban Türje a kurucok egy jelentős támpontja volt, amelyet 1707-ben Rabutin tábornagy felgyújtott. Az 1720-as években kezdett visszatelepülni a premontrei rend: 1724 és 1779 között épült új rendházuk, amelyben 1785-ig a perneggi, majd a hradischi monostor irányítása alá tartozott, végül 1802-ben függetlenedett.


Szent László legenda,  freskó

Plébániatemplom



Nevezetességei:
Plébániatemplom (barokk, román tornyokkal), aminek északi falán Szent László-legenda-freskót találtak. A mostani Magyarországon ilyen csak néhány helyen volt ismert eddig: Tereske, Ócsa és Vizsoly templomában, valamint két Felső-Tisza vidéki templomban.
Volt premontrei rendház (ma szociális otthon)
A falu vendége hűs pincék mélyén ismerkedhet meg a tájegység finom boraival.
A község környékén  (10-15 km-en belül)  számtalan vendégház található.


Patyi Étterem
 
Szüreti felvonulás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése