2016. április 10., vasárnap

Csodaszép Magyarország 103. Becsvölgye

Rákóczi tölgy


  Becsvölgye

Szegek szege

A Göcsej szívében fekvő Becsvölgye több szeget   (Kislengyelt, Varga-, Pajzs-, Vörös-, Barabás- és Kereseszeget)  és a kihalt Salomfát  foglalja magában.
Jellegzetes szeres település a Göcsejben Zalaegerszegtől délnyugatra 25 kilométerre több kisebb mellékút kereszteződésében.
 Autóbuszok Zalaegerszeg felől érik el a települést.
A túrázók paradicsomában, a Salomfa patak mentén kapaszkodik az ég felé az úgynevezett  RÁKÓCZI-FA.  A tölgy becslések szerint legalább 500 éves.
A Becsvölgye címerében elhelyezkedő fa a becsvölgyei Rákóczi Tölgyet (más néven: Nagy Tőfa) szimbolizálja.  A salomfai-patak mellett álló fa 25 m magas 610cm törzskerületű 500 évesre becsült kocsányos tölgy.
Kislengyelen egy  VÉN MALOM kínál szállást.
1200 körülről való a település első említése, amikor is a Becs törzshöz tartozó területet említik.   Azonban egy jó ideig eltűnt ez a név, helyébe az egyes családnevekből származó szernevek kerültek. A török időkben lakott marad a település, sőt ellentétben más határmenti településsel, itt még növekszik is a lakosság száma. 
Kislengyel, harangláb

1800 körül készült el református temploma Barabásszegen.
1943-ban kerül egyesítése a sok településrész, ekkor jön létre Becsvölgye.
Az 1950-es években épül meg római katolikus temploma, miközben község szerte olajkutak jönnek létre.

Római kat. templom

Egy hangulatos helyre, a Vincze vendégházba invitálom az ide látogatókat, amely Göcsej szívében, Becsvölgyén várja. A  900 fõt számláló községben még élnek a népi hagyományok.
Becsvölgye dimbes-dombos tájak és csodálatos erdők ölelésében, egy hegy tetején terül el.
A vidék kristálytiszta levegõje és nyugalmat árasztó csendje veszi körül  az összkomfortos vendégházat, ahol hamisítatlan falusi környezetben pihenhetnek a kedves vendégek. ( 6-8 fõ).
Megtapasztalhatja a falusi ember vendégszeretetét, megkóstolhatja a helyi házias ételeket és italokat, bebarangolhatja a nyugalmat árasztó erdőket, mezőket és réteket.
Vincze Vendégház

Városi gyermekeknek egy életre szóló élményt jelenthet a jellegzetes falusi élet és a mezőgazdasági munkák megismerése, a háziállatok simogatása, gondozása, a hosszú séták a tiszta levegőjű erdőkben.

Berlahida
Községi aszalót avatnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése