2016. április 22., péntek

Csodaszép Magyarország 109. Nova

Nova a magasból


Nova

A Göcsej fővárosa

Zalaegerszegtől 30 km -re, Lentitől 15 km -re található a 75-ös főútvonal mentén. A hozzátartozó Zágorhidánál fontos, nagy forgalmú elágazású út vezet Nagylengyel - Zalaegerszegre. Nova Göcsej középpontjában van, szokták a "Göcsej fővárosaként" is emlegetni. Magas dombhátú vidékét keletről a Cserta, nyugatról és délről a Kerta - patak fogja közre. A vizek mély völgyekben vezetik le a hatalmas erdőkkel borított vidék átlagosnál nagyobb csapadékát. Az így felszabadult, változatos felszínű dombság talaja gyenge, rossz vízgazdálkodású, alapkőzete az agyag.
Nagy Lajos korából 1453-ból való irat még possessióként említi, ám 1446-ban oppidumként, tehát mezővárosként regisztrálták, mely a veszprémi püspöknek fizeti az adót.
(possessio, azaz birtok, földbirtok, oppidum, azaz városias település)
Plébánia épület

A török pedig pusztított: 1656-ban a lövei kapitány adja hírül, hogy Zágorhídánál egy nagy török egység cselt vetett az egerszegieknek, s hogy ne tudjanak hírt adni a novaikat elhurcolják. Emberei elvesztését Széchenyi György püspök a szécsiszigetiek pusztításának tartja.
A falu kéttornyú, klasszicizáló késő barokk katolikus temploma (1778) szép élménnyel gazdagíthatja a kirándulót.  Hefele Menyhért építette, freskóit Dorfmeister István festette.
Az épület nem csak arról nevezetes, hogy 1600 hívőt képes befogadni, hanem kitűnő akusztikai adottságairól is.
A PLÁNDER FERENC MÚZEUM (a névadó a falu plébánosa, egyben néprajzkutató volt) betekintést nyújt a Göcsej emberének hajdanvolt mindennapjaiba.
A községben a Göcseji Aratónapok keretén belül évente megrendezésre kerül a Zala Megyei Kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőverseny.
Arató verseny


Nován működik a pákai Öveges József Általános Iskola Vajda József Tagiskolája, valamint a szintén pákai székhelyű Öveges József Óvoda Novai Telephelye 2 csoporttal, melyek közül az egyik egységes óvoda-bölcsődei csoport.

Kellemes kikapcsolódást ígér a falu melletti tó, amely napfürdőzésre, horgászatra egyaránt tökéletes helyszín.
A környék elsőrangú vadászterületét magyar és külföldi vadászok egyaránt szívesen látogatják.


 
Mamutfenyő
„Hangposta”  atemplomban:
A Szily János szombathelyi püspök által emeltetett novai templom különleges sajátossága, hogy bizonyos pontjairól a suttogást is az épület másik feléhez vezeti.
Ki tudja, mire használták egykor az épület e nem mindennapi adottságát?

Plánder múzeum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése