2015. november 26., csütörtök

Csodaszép Magyarország 39.

Hármashatár, Szoborpark  


Rajka

A rákászok hajdani otthona.

Mosonmagyaróvártól 15 km-re északra, a 150-es főút mellett fekszik a község. A falutól nyugatra halad el az M15 és északi folytatása a D2 autópálya, amelyek az E65 és E75 európai útvonalak részei. Vonattal elérhető a Hegyeshalom–Rajka-vasútvonalon. 801-es jelzéssel helyi járat közlekedik a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház új épületétől Rajkáig.

Kiss Lajos földrajzi szótára szerint először 1297-ben Royka alakban fordult elő a község neve,
amely valószínűleg szláv személynévből keletkezett.
A templom első említése 1313, a torony átmeneti román-gót stílusa erre vall. Nagy Lajos 1352-ben villa Rajknak nevezi okiratában, amelyben Schwarz Hermannak, a magyaróvári várőrség tisztjének udvartelket adományozott. 1683-ban a Bécs ostromától visszavonuló törökök Rajkát is fölégették.
A falu Dunához közeli gótikus templomának alapjául egy római őrtorony szolgált.
Oldalbejárata fölött látható a  Fogfájós Krisztus  szobra, amelynek egyik karját levágták a templomot bővítő kőművesek, hogy a szobrot be tudják illeszteni a falba.

Evangélikus temploma első ízben 1650-ben, majd 1784-ben újraépült, s 1923-ban tornyot is kapott. 1741-ben új templomot emeltek a katolikusok is.
. 2007-ben a schengeni egyezményhez való csatlakozással megszűnt a határellenőrzés és a határátkelőhelyek szabadon átjárhatóvá váltak, ami felértékelte a települést a pozsonyiak számára.
Manapság a faluba előszeretettel települnek ki Pozsonyból a polgárok, elsősorban az olcsóbb megélhetés (főleg olcsóbb lakások) miatt. Emellett előnyt jelent számukra, hogy Rajkán majdnem mindenhol elérhető a két legnagyobb szlovák mobilszolgáltató (Orange, T-Mobile Szlovákia), illetve foghatók a szlovák digitális, és analóg felszíni TV adások is.

Nevezetességei:

Érdekes kirándulási célpont lehet a nemzetközi hármas határ szögletében  1992-ben létrehozott különleges  magyar-szlovák-osztrák szabadtéri Szoborpark.

Hennin-Zichy-kastély, a Stahrenberg-ház, ma evangélikus paplak, Liszt Ferenc nagyapjának háza.
Szent Márton római katolikus templom13. századi, többször átépítették.
Evangélikus templom.
Evangélikus templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése