2015. november 21., szombat

Csodaszép Magyarország 36.

Hegykő, Szent Mihály templom


Hegykő

A Fertő hatalmas nádasokkal övezett partja felett emelkedő, kavicstakaróval borított dombvonulat oldalán és tetején helyezkedik el.
Megközelíthető a 85. számú főútvonalról 2 km-re. A Fertőszentmiklós–Pomogy vasút megállóhelye (Fertőszéplak-Fertőd) 4 km-re, a Győr–Sopron-vasútvonal legközelebbi állomása (Pinnye) 5 km-re van, autóbuszmegálló van a községben. A falut átszeli a Fertő körüli kerékpárút, amely sok turistát vonz tavasztól őszig.

A községet 1262-ben említi egy oklevél "Villa Igku" néven, ami pogány áldozati kőre utal
 (zu dem Heiligen Stein – mondták rá a németek), amelyet elfeledve később Hegykővé alakított a népi etimológia.

Hegykő a világörökség, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park részeként Európa szerte híres gyógyhatású termálvizének, termálfürdőjének és gyönyörű környezetének köszönhetően kedvelt turistacélpont. Településünk az osztrák határ közelsége miatt a külföldi vendégek körében is népszerű.

A honfoglalás után a Kér törzs szállásterületéhez, később a soproni várhoz tartozott.
Termálfürdőjének 58 Celsius-fokos alkáli-hidrogén-karbonátos  gyógyvize a rehabilitációban nyújthat komoly segítséget a rászorulóknak.
Ivókúra formájában a gyomorpanaszokat is enyhíti (Fertőszéplakhoz hasonlóan).
A faluban egy felújított parasztház látogatható.
Hegykőn született Eperjes Károly  Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Szülei, Eperjes Károly és Kertész Imelda eredetileg papnak szánták. A színészpálya előtt volt műszerész és labdarúgó is.
A közelmúltban járt szülőfalujában, amikor a televízión keresztül mutatta be gyermekkorának színhelyét.

A rendezvények közül kiemelkedik az évente májusban megrendezésre kerülő Gasztronómiai és Bornapok, júliusban a Tízforrás Fesztivál, augusztusban a Hegykői Vígasságok, október első hétfőjét megelőző vasárnap pedig a Szent Mihály-napi Búcsú, majd hétfőn az országos kirakodóvásár.
Nevezetessége:
Szent Mihály katolikus plébániatemplom
A falu temploma műemlék. A neoromán stílusú épületet 1904-ben emelték Schiller János soproni építőmester tervei alapján
Az út menti szobrok közül a főtéren áll a pestisoszlop ("Pestisszobor") 1711-ből magas, szőlővel befuttatott oszlop vánkosszerű fejezetén ülő Madonnával, az oszlop lábánál fekvő Szent Rozáliával és álló Szent Sebestyénnel és Szent Rókussal.




Hegykő,  Fürdő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése