2016. szeptember 8., csütörtök

Csodaszép Magyarország 168. Tés

Szélmalom


Tés

Hatlapátos szélmalmok

A Keleti-Bakony legmagasabban fekvő települése 465 méterrel a tenger szintje felett. Az állandó széljárás miatt tiszta levegőjű, és alkalmas a szélenergia hasznosításra.
A Veszprém megye keleti határán a Bakony egy nagy kiterjedésű fennsíkján található Tés elsősorban a Szélmalmairól vált híressé.
A hagyomány szerint a 18. század elején Hollandiában járt tési diákok hozták haza a szélmalmok leírását.
A malom belülről

Az egykori négy malom közül kettő maradt fenn, ezek ma is működőképesek.
A malmok különlegessége, hogy a szokásos néggyel ellentétben hat falapátjukkal percenként nyolc-tíz fordulatot (voltak) képesek megtenni.

Tés egy hosszú szalagtelepülés egy utcával (természetesen Petőfi utca), és fél tucat kocsmával.


Tés főutcája


kulcs a malomhoz

Szélmalom látogatása:
A szeles Tési-fennsík rendkívül alkalmas volt szélmalmok működtetésére. Egykor négy szélmalom is dolgozott e széljárta vidéken, mára kettő maradt hírmondónak. Az utolsó, a ma is működőképes Helt-féle malom egészen 1951-ig üzemelt, ez a régebbi a kettő közül, 1840 körül Pircher János ácsmester, míg a tőle 200 m-re található Ozi-féle malmot 1924-ben Ozi János asztalos építette.
A két látszólag teljesen ép, fazsindelyes, kúpos tetejű malom közül a közelebbit, a Helt-féle malmot lehet látogatni. A bejárat a malmokhoz a Táncsics Mihály u. 20. szám alatti ház portáján történik.

kovácsműhely
A ház mellett egy népi kovácsműhelyt rendeztek be, a falakon számos a mesterséghez szükséges szerszámmal, ill. végtermékkel. A különböző népi művészeti emlékekkel telezsúfolt, amúgy bájos udvarról jutunk ki a ház mögötti nagy mezőre, ahonnan már jól látjuk a két szélmalom jellegzetes sziluettjét.
Mindkét szélmalom felújításra vár, a közelebbit lehet belülről is megnézni, ehhez kapunk egy gigantikus malomkulcsot. Sajnos, a szélmalom egyik lapátja letört, de így is nagyszerű látványt nyújt a fennsíkon magasodó épület. A malomban megnézhetjük a malomköveket, a lapátokat hajtó hatalmas fából épült fogaskerekeket, és ki is kukkanthatunk a szélmalom felső szintjén lévő kis ablakból. A malom, fénykorában napi négy mázsa gabonát is megőrölt.
A másik szélmalmot csak tisztes távolságból láthatjuk a hullámzó gabonamezők közt.
 
Klima állomás és szélmérő
Alba Regia barlang

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése