2015. október 11., vasárnap

Csodaszép Magyarország 16.



Telki

Telki a budapesti agglomeráció nyugati szektorában, Budapesttől 21 km-re, Budakeszitől 9 km-re nyugatra található, a Zsámbéki-medence északkeleti peremén. A fővárostól a Budai-hegység koszorúja, a tőle északabbra fekvő Nagykovácsitól e hegységnek a legmagasabb része (a Nagy-Kopasszal) választja el.
Közvetlen (vele belterületen is határos) szomszédja Budajenő, közelebbi másik településszomszédja a mintegy 5 km-re fekvő Páty.
AMária Terézia rendeletére szász- és frankországi németeket telepítettek itt le, és valószínűleg az erdőkbe menekült egykori lakosság is visszaszivárgott. A második világháború végén a németeket kitelepítették, helyükbe Erdélyből elűzött székely magyarok kerültek. telki bencés monostor alapítása minden valószínűség szerint I. István királynak köszönhető.
A falu a török uralom alatt elpusztult és templomát is lerombolták 1543-ban, de falai még 1802-ben is álltak. A monostor megszentelt kövei ma a falu központjában található régi lakóházak szinte mindegyikében fellelhetőek.
Gyönyörű természeti környezetben fekvő, a környezettel harmóniában fejlődő település. Ideális helyszín a pihenésre, kikapcsolódásra.

Itt épült Magyarország első magánkórháza (már nem működik).
A Lantos Csaba üzletember érdekeltségébe tartozó Róbert Károly Magánkórház megvette a Budakeszi úton működő Telki rendelőintézetet, ami a jövőben Róbert Rendelőintézet néven működik tovább.
Lantos Csaba szerint így olyan magán egészségügyi komplexum jön létre, ami a prevenciótól, a gyógyításon át egészen a rehabilitációig képes ellátást nyújtani. 

Látnivalók
Kodolányi János emléktábla a Múzeum udvarán található.
Kőkereszt , az egykori monostor helyén található az 1740 körül készült
Csergezán Pál emlékoszlopa
Telki római katolikus temploma
A templom kapuja feletti kőtáblán az alábbi, latin nyelvű, vésett felirat áll:

EVOLVTO FELICITER SAECVLO
DIVI BENEDICTI FILII
SANCTO STEPHANO APOSTOLICO
VNGARIAE REGI PATRONO SVO
POSVERVNT
Rejtett információ:
A felirat egy kronogramma, amelyben a római számoknak megfelelő (félkövér nagybetűkkel kiemelt) betűi összeadhatók:
5,50,5 / 50,1,100,1 / 100,5,50 / 500,1,5,1 / 500,1,100,1 / 1,50,1,1 / 100 / 50,1,100 / 5,1 / 1 / 5 / 5,5
Ez az 1802 számot adja ki, amely a templom építési évének felelhet meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése